TBMM'de Genel Kurul ve komisyon çalışmaları salı günü başlayacak. Genel Kurulda, devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren, 'Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak. Bu hak, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de geçerli olacak.
Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası kuruluşlar da görev yapan memurlar ile kamu sermayeli kurumda çalışan kişilerin memur olan eşlerine ise 3 yılı aşmamak üzere aylıksız izin verilebilecek.
Kanun teklifi ile yapılacak bir başka düzenlemeye göre; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddeleri kapsamında yer alan yönetici görevlerinden alınması, görevlerinin sona ermesi veya istekleri dahilinde memurluktan çekilen kişiler, tekrar memurluğa dönmek istemeleri durumunda; güvenlik soruşturması yapılacak ve 2 defadan fazla olmamak kaydıyla bu hükümde yer alan diğer şartlar aranmaksızın ayrıldıkları pozisyonlara geri dönebilecek. AYM'nin iptal kararı doğrultusunda uzman yardımcılığına atananlar, en az 3 yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanacak. Diğer taraftan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, döner sermaye işletmesi kurmaya yetkili olacak.
Teklif ile ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına; Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan ve 30 Kasım 2024'te mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin mücbir sebep halini, 1 Aralık 2024'ten itibaren her defasında 6 ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatma yetkisi verilecek. Malul ve engellilerin araç alımlarındaki istisna kapsamına girecek araçları, yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değerine göre belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Genel Kurul, bu teklifin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin silinmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak.
AK Parti grubu tarafından TBMM Başkanlığına sunulan, 'Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi' çarşamba günü Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Ayrıca, salı günü kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmalarını önlemek amacıyla kurulan, 'Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu', Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yetkililerini dinleyecek. Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının yanı sıra salı ve çarşamba günleri Meclis'te grubu bulanan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.
Bütçe maratonu vekilleri yordu
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Şam'ın kapıları Kudüs'ü açsın