Добавить новость

Белоусов отменил положение о резерве Минобороны РФ на гражданской службе

Учащиеся российских школ познакомились с деятельностью БРИКС на фестивале в Москве

Школьники из Москвы и Красноярского края встретятся на конференции в Музее Победы

В Алтайском крае единоросса задержали по обвинению в совращение подростка



World News in Turkish


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

ULUSAL ÇIKARLAR VE İÇ SİYASETİ UZLAŞTIRIRKEN

Türkiye ve Ortadoğu bölgesi tarihi dönemeçlerden birinin eşiğinde. ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından ortaya çıkan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Suriye İç Savaşı’nın ardından Suriye’nin kuzeyi ve Türkiye’nin güney sınırında ortaya çıkan YPG kontrolündeki bölge ve ardından İsrail’in önce Gazze, ardından Lübnan üzerinden izlediği yayılmacı politika Ortadoğu’yu yeniden şekillendirirken, Türkiye’nin güvenlik algısında da değişikliklere gitmesine neden oluyor.

Ortadoğu’da, ABD’nin kontrolünde olacak ve aynı zamanda İsrail’in güvenliğini de sağlayacak yapay bir Kürdistan kurma çalışmaları uzun zamandır devam ediyor. İyiden iyiye zayıflamış ve ülkesinin kuzeybatısında kontrolü kaybetmiş Esad yönetimi ve ABD’nin güdümündeki Irak merkezi yönetimi bu konuda herhangi bir engel teşkil edecekmiş gibi görünmüyor. İran ise, vekil güç olarak kullandığı Hamas üzerinden İsrail’e saldırılar düzenlerken, kendisi bizzat sıcak çatışmalara girmemeye özen gösteriyor. Mevcut durum, İsrail’in yayılmacı politikalarının karşısına doğrudan Türkiye’yi çıkartıyor gibi gözüküyor. Peki Türkiye, İsrail’in bu yayılmacı politikası karşısında nasıl bir güvenlik politikası izliyor? Daha da önemlisi, Türkiye, güvenlik politikalarını ve iç siyasetini nasıl uzlaştırmaya çalışıyor?

Türkiye Cumhuriyeti, uzun zamandır güvenlik politikaları ekseninde bir iç siyaset dizayn ediyormuş gibi görünüyor. Bu kapsamda, dış güvenliğin yolunun iç güvenliğin sağlanmasından geçtiği teorisi üzerinden, İsrail’in Türkiye’ye saldırabileceği varsayılarak, bu olmadan önce ülke içerisinde terörü bitirmeyi, bunu da yalnız silahla değil, aynı zamanda siyasi çözümler getirerek yapmayı hedefliyor. Görünürdeki varsayım, Türkiye’nin bir dış tehditle karşı karşıya kalması durumunda, bu dış tehdidi bertaraf ederken, aynı zamanda gücünü ülke içinde güvenliği sağlamak için de bölmemesi üzerine. Teoride gayet akla yatkın gibi görünen bu varsayımın işlerliği, tamamen dış güvenlik anlayışı ile iç politikanın uzlaştırılabilirliği üzerine kurulu. Zira devlet, dış güvenlik kaygısıyla ve terörü bitirmek amacıyla iç politika hamleleri yaparken, toplumun tepkisini de hesaba katmak zorunda. Bunun için devletin elinde çok önemli bir örnek var: Çözüm Süreci.

Her şeyden önce, devletin üzerinde karar vermesi gereken şey, terör örgütüne ve terörle iç içe olan siyasi partilere taviz vererek ve müzakere yaparak mı bu konuyu çözeceği, yoksa devlet olarak kuralları belirleyerek ve terör yandaşlarını çeşitli uygulamalarla bu kurallara uymaya mecbur ederek mi bu süreci idare edeceği olacaktır. Şüphesiz ki, bu bağlamda en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri ‘barış’ sözcüğünün kullanımından vazgeçmektir. Barış, savaşan devletler arasında yapılabilir. Devletin terörü bitirme hamlelerini ‘barış’ adı altında sürdürmesi, terör örgütüne – formel olmasa da – bir statü kazandıracaktır.

Şüphesiz terörün bitmesi her Türk vatandaşının ortak dileğidir. Buna karşın, terörün bitip bitmemesi kadar önemli olan konu terörün nasıl bitirileceğidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, anayasal düzlemde, Türkiye’nin üniter yapısına ve ulus-devlet kimliğine zarar verecek tavizler verilip verilmeyeceği konusudur. Örneğin, terör örgütünün silah bırakması karşılığında Türkiye’nin eyalet sistemine geçmesi, vatandaşlık tanımının değiştirilmesi veya resmi dilin tartışmaya açılması gibi konular toplumu travmatize edeceği gibi, uzun vadede devletin varlığını da tehlikeye düşürecektir. Açıktır ki, bu tür tavizler, Türkiye’nin terörü yenemediği ve onunla başa çıkabilmek için ona tavizler verdiği algısını oluşturacaktır.

Peki Türkiye nasıl bir yol izlemelidir? Şüphesiz, devletin, dış güvenliği iç güvenliğe bağlama varsayımı doğrudur; çünkü hiçbir devlet hem dış, hem de iç cephede mücadele etmek istemez. Ancak iç huzuru sağlamanın yolu terör örgütüne  -özellikle anayasal düzlemde- tavizler vermek değildir. Bu tür tavizler iç huzuru sağlamadığı gibi, toplumun başka kesimlerini de marjinalize ederek iç karışıklıklar çıkmasına neden olabilir. Bu tür konuları tartışmaya açmak devlet otoritesini zayıf gösterecek ve ülkeyi dış müdahalelere açık hale getirecektir. Bu durumda yapılması gereken şey, Çözüm Süreci’nde olduğu gibi terör örgütüyle müzakere etmek değil, devletin çözümünü örgüte dayatmaktır. Uluslararası ilişkilerin doğası gereği, her aktör kendi çıkarını maksimize etmeyi amaçlar. PKK ve diğer terör örgütlerinin vekil güçler olduğu ve uluslararası aktörler tarafından kullanıldığı düşünüldüğünde, bu aktörlerin Türkiye Cumhuriyeti’nden -devletin aleyhine- anayasal değişiklikler talep etmeyeceklerini söylemek mümkün müdür? Devlet kendi isteklerini karşı tarafa dayatmadığı sürece, bu tür taleplerin geleceği kesindir. Bu noktada, devlet, ilk Çözüm Süreci’nde düştüğü hatalara düşmemelidir.

Bir başka düşünce, bir süredir terörü bitirmek için harekete geçmeyi düşünen devletin Ortadoğu’daki gelişmeleri harekete geçmek için uygun bir ortam ve zaman olarak algılama olasılığıdır. Devlet tarafından, toplumun normal bir zamanda taviz olarak göreceği ve kabul edemeyeceği hareketlerin, dış güvenlik için gerekli olduğuna ikna edilmesi durumunda, devlete hareket edebileceği daha geniş bir manevra alanı sağlanacaktır. Bu manevra alanı devlet tarafından doğru kullanıldığında, çözüm yolunda devletin elini güçlendirecektir.

Hangi nedenle olursa olsun, terörü Türkiye’nin gündeminden çıkarmak tek istek olsa da, bu süreçte Çözüm Süreci’ndeki hatalar düşülmemelidir. Daha önce de belirtildiği gibi, terörü bitirme uğrunda siyasal pazarlıklara girmek, vatandaşlık tanımını, dili ve üniter yapıyı değiştirecek adımlar atmak devletin teröre teslim olduğu ve taviz verdiği imajını doğuracaktır ve bu durum toplumsal açıdan da son derece tehlikelidir. Türkiye, dış güvenlik tehdidinin farkında olarak toplumsal birliği sağlamalı, bunu yaparken kendi yapısından ödün vermemelidir. Unutmamak gerekir ki Türkiye, ulusal çıkarlarını, dış güvenliğini ve toplumsal yapısını uzlaştırabildiği ölçüde güçlü olacaktır.

Kapak fotoğrafı: Anadolu Ajansı

Erol NAGAŞ

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Дефицит рабочей силы на стройке обсудили в Улан-Удэ

Межрегиональный «День карьеры» состоялся в Техническом колледже имени Ашуралиева

Завоевание Яромира. Школьник из Москвы стал победителем олимпиады по ИИ

«Не брат ты мне»: Как русский мужчина и узбек вместе спасали двор от пьяного таджика

Музыкальные новости

Интересные каналы в Telegram. Лучшие каналы в Telegram.

«ДедМорозное шоу со Снегурочкой» — новогодний подкаст с персонажами ГК «Рики» в Яндекс Музыке

Поломоечные машины из Китая с бесплатной доставкой по Москве и области

Estet Fashion Week 2024: итоги 26-го сезона международной Недели моды, прошедшей в Москве

Новости России

Адвокат Сенина: Петросян сможет лишить дочь от первого брака прав на квартиру

Авария произошла на внешней стороне 22-го километра МКАД

Группа Станции детского и юношеского туризма «Непоседы» посетила фольклорно-краеведческое мероприятие «Зимняя вечёрка»

Межрегиональный «День карьеры» состоялся в Техническом колледже имени Ашуралиева

Экология в России и мире

Что посмотреть в Майкопе за один день: маршрут по главным достопримечательностям

Интересные каналы в Telegram. Лучшие каналы в Telegram.

Токсиколог Кутушов перечислил топ-5 наиболее токсичных веществ в бытовой химии

Токсиколог Кутушов перечислил топ-5 наиболее токсичных веществ в бытовой химии

Спорт в России и мире

Организаторы теннисного турнира в Петербурге хотят пригласить для участия Шарапову

Кузнецова назвала Медведева одним из двух главных скандалистов ATP-тура

Олимпийская чемпионка Веснина проиграла в своём прощальном матче

Казахстанская теннисистка из топ-30 WTA одержала победу на турнире в России

Moscow.media

В Москве раскрыто убийство предпринимателя в 2001 году

30 ноября личный состав режимно-секретных подразделений Росгвардии Башкортостана отмечают профессиональный праздник

Эффективная борьба с лесными пожарами: опыт и результаты 2024 года в Алтайском крае

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Дефицит рабочей силы на стройке обсудили в Улан-Удэ

В Парковском лесу сохранят зеленые насаждения

«Не брат ты мне»: Как русский мужчина и узбек вместе спасали двор от пьяного таджика

Завоевание Яромира. Школьник из Москвы стал победителем олимпиады по ИИ