Добавить новость

"Звездач": актер Нагиев исполнит главную роль в "Постучись в мою дверь в Москве"

Школьницы из Мытищ стали призерами всероссийской патриотической игры

На мосту через реку Тосна в составе федеральной трассы М-10 перекроют одну полосу в направлении Санкт-Петербурга

LG ПРЕДСТАВЛЯЕТ ВСЕМИРНЫЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ФЕСТИВАЛЬ «BOOM BOOM POW FESTA» ПРИ ПОДДЕРЖКЕ LG XBOOM

World News in Turkish


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Kültür kalıpları toplumları şekillendiriyor

Araştırma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (ARGEDA), Sosyolog Prof. Dr. Ali Arslan’ın 4 kıta ve 42 ülkeye yaptığı gezileri, bu gezilerde gerçekleştirdiği sosyolojik gözlem ve yorumlarla bir araya getirerek kapsamlı bir kitap serisi yayımladı. Serinin ilk 15 kitabında, 2018 yılında iki ay boyunca peş peşe gerçekleştirilen Suudi Arabistan, Azerbaycan, İran, Pakistan, Hindistan, Japonya, Malezya, Singapur, Endonezya, İspanya, Fas, Cezayir, Tunus, Bosna-Hersek ve Katar gezileri ele alınıyor.

Sonraki kitaplarda ise Arslan, ziyaret ettiği Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Polonya, Belçika, Avusturya, Çekya, Bulgaristan ve Yunanistan’dan izlenimlerini paylaşıyor. Eserlerin yaklaşık 10 dile çevrilmesi planlanırken, serinin ilk kitabı olan Suudi Arabistan halihazırda İngilizce, Arapça ve Azerbaycan Türkçesi olarak yayımlandı.

Dünya çapında gezip, gördüklerinizi farklı farklı kitaplarda bir araya getirdiniz. itaplaştırma fikri nasıl oluştu?

Başlangıçta böyle bir kitap serisi yazma niyetim yoktu, ancak 3 kıtayı ve 15 ülkeyi kapsayan bir geziden sonra toplumu ve toplumları inceleyen bir sosyolog olarak yaşadığım ve gördüğüm bilgilerin bende kalmasını istemedim. Türkiye dahil daha önce gittiğim ülkeleri de katınca sayı 42 ülkeye ulaştı. Bunların içinde, Amerika’da 7,5 ay kalıp, Portland State Üniverstesi’nde ders verdiğim kısım da var. 2018’deki gezi 2 ay sürdü ama her noktayı fotoğrafladığım ve çeşitli görüşmeler yaptığım için, sosyolojik bakış açısı kullanarak günlük hayat sosyolojisi bağlamında bilgileri sistematik ve bilimsel bir sunum haline getirdim.

Faslı bir arkadaşım “Sen İbn-i Battuta’yı da geçmişsin” dedi

Farklı ülkelerdeki günlük yaşamı incelerken karşılaştığınız en çarpıcı kültürel farklar nelerdi ?

Suudi Arabistan’da aynı anda milyonlarca insanın bir araya gelmesi ve aynı hareketleri yapması hem dini bir olay hem de sosyolojik bir olaydır. Mesela Cezayir’de cuma günleri kuskus yemek sanki adeta bir farzmış gibi mutlaka kuskusi yeniliyor. Bunu daha sonra sorduğumda anladığıma göre cuma günü hafta tatili olduğu için kuskus da yerli ürün olduğu için adeta yerli malı ürünü yemek ve ikram etmek bir kültür haline gelmiş.Malezya’da bir üniversitenin rektör yardımcıları ile görüştükten sonra bayram ikramının yapıldığı yerde Rektörle görüşmeye gittik, üzerinde etek bulunan birisini görünce ben onu ikram dağıtan garson zannettim. Meğer ikramı dağıtan o üniversitenin rektörüymüş. Meğer bu kıyafeti ikram veren kişiler giyermiş. Her ülke kendi kültür kalıbı içinde davranıyor. Kültür kalıpları insanları şekillendiriyor, günlük hayat da bu kalıplar veya rutinler üzerinden yürütülüyor. Dünyanın en yanlış işi de yapılsa o toplum için o yapılanlar doğru kabul ediliyor genel olarak. Nasıl inanıyorsanız öyle yaşamaya, nasıl yaşıyorsanız öyle inanmaya başlıyorsunuz. Bu da toplumun kültür kalıpları içinde sizin günlük hayatınızı biçimlendiriyor. nKitaplarınızın başlığında “İbn-i Battuta ve Evliya Çelebi’nin İzinde” ifadesini kullanmanızın nedeni nedir? Fas’ta İbn-i Battuta ile kıyaslanmanız hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kıyaslama size nasıl bir ilham verdi?

1982 yılında Tunus’a Arapça yaz kursuna gittiğimde, mükemmel bir Arapça ile İbn-i Battuta ilmi izlemiştim. İbn-i Battuta, 1300’lü yıllarda yaşamış dünyaca ünlü Fas Tancalı bir seyyah fakat alim bir kişidir. Eseri var. Bu film onu zihnime yerleştirdi. 2018 yılında Tanca’ya gittiğimde Faslı Sosyolog Prof. bir arkadaşla gittiğim yerleri söyleyince “Yahu sen İbn-i Battuta’yı da geçmişsin” dedi. “Olur mu öyle şey beni nasıl onunla kıyaslarsın?” dedim. O da “İbn-i Battuta Japonya’ya gitmedi ama Japonya’ya da gitmişsin” dedi. Bu bir şaka idi ama zihnime yerleşti. Türk okuyucu da Evliya Çelebi’yi Seyahatname’si ile tanır. Benim yaptığımda bilimsel bir sosyolojik yaklaşım var ise de sonuçta çalışmam onların çalışmasına belli bir ölçüde benziyor.


Dönerin Türk mirası olduğunun kanıtı

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Сотрудники «Большой российской энциклопедии» требуют выплатить зарплату

Арбитражный суд Подмосковья арестовал активы американских кредитных организаций в российских банках

Школьницы из Мытищ стали призерами всероссийской патриотической игры

LG ПРЕДСТАВЛЯЕТ ВСЕМИРНЫЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ФЕСТИВАЛЬ «BOOM BOOM POW FESTA» ПРИ ПОДДЕРЖКЕ LG XBOOM

Музыкальные новости

Сотрудники Росгвардии, дислоцированные на территории комплекса «Байконур», приняли участие в товарищеском матче по мини-футболу

Последняя выпущенная песня Вячеслава Добрынина “Родная Земля”, исполненная Сергеем Арутюновым и Львом Лещенко, навсегда сохранит память о великом композиторе

Токсиколог Кутушов рассказал, как не запутаться в витаминах D и D3

Лукашенко встретился с гендиректором МАГАТЭ Гросси

Новости России

LG ПРЕДСТАВЛЯЕТ ВСЕМИРНЫЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ФЕСТИВАЛЬ «BOOM BOOM POW FESTA» ПРИ ПОДДЕРЖКЕ LG XBOOM

Добрынина похоронят на «алле звезд» в Москве

Школьницы из Мытищ стали призерами всероссийской патриотической игры

Путин и Кравцов приехали в «Руднево» на открытие колледжа для операторов БПЛА

Экология в России и мире

Спектакль «Раневская. Одинокая насмешница» в Москве: дань великой актрисе

Вскрылись "неудобные" факты о новой избраннице Фёдора Бондарчука, ради которой он бросает Паулину Андрееву

«Швейник онлайн» – партнер конкурса «Адмиралтейская игла»

Магия зеркал

Спорт в России и мире

Рублёв признался, что мог завершить сезон после операции перед турниром ATP в Пекине

Сизикова не смогла выйти в 1/4 финала турнира WTA в Пекине в парном разряде

Арина Соболенко вышла в четвертьфинал турнира WTA 1000 в Пекине

Даниил Медведев стал первым полуфиналистом турнира ATP-500 в Пекине

Moscow.media

Из реки около моста выловили тело мужчины

Социальный фонд оказывает помощь эвакуированным жителям Курской области

С начала 2024 года более 2,5 тысячи многодетных мам в Московском регионе досрочно вышли на пенсию

«Нетрика Медицина» разработала экстрактор данных из СЭМД











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Школьницы из Мытищ стали призерами всероссийской патриотической игры

LG ПРЕДСТАВЛЯЕТ ВСЕМИРНЫЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ФЕСТИВАЛЬ «BOOM BOOM POW FESTA» ПРИ ПОДДЕРЖКЕ LG XBOOM

мемуары часть два

Сотрудники «Большой российской энциклопедии» требуют выплатить зарплату