Добавить новость

В Петербурге согласовали строительство нового храма

В Москве и Московской области 1,6 млн семей получили материнский капитал с начала действия программы

Росреестр отметил снижение спроса на вторичное жилье в Москве

Лепс посвятил песню 18-летней избраннице Кибе во время концерта

World News in Turkish


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Filistinliler acılarını sanatla yansıtıyor

Bu yıl altıncısı düzenlenen 12 Punto Senaryo Geliştirme ve Ortak Yapım Platformu, pazar akşamı sona erdi. Filistin Sineması özel bölümüne “Akdeniz Ateşi” filmiyle konuk olan yönetmen Maha Haj’la Filistin sinemasını ve filmlerini konuştuk. Coğrafya dersinde karnı ağrıyan çocuk hikayesini değiştirilmiş gerçekliğe karşı metafor olarak kullandığını söyleyen Haj, “Filistin’de yönetmen ve yapımcıların çok olması, oradaki acıları sanatla ifade etme biçimi olabilir” dedi.

Film yönetmeni olmaya nasıl karar verdiniz, hikayeniz nereden başladı?

İlk kez 2008'de Elya Süleyman’nın “Geride Kalan” filminde set dekorasyonunda çalıştım ve ardından başka setlerde de sanat yönetmeni, yapım tasarımcısı gibi görevler almaya başladım. 2009 yılında ilk kez kısa film senaryosu yazıp yönettim. Çok zorlu bir süreçti benim için. Ama sonuç olarak filmim birçok festivale davet aldı, ödüller kazandı. Bu da bana cesaret verdi. 2014 yılında da ilk uzun metraj filmim olan “Personal Affairs”ı yazıp yönettim.

Arap dünyasında Filistinli yönetmen ve yapımcıların en yüksek yüzdeye sahip olduğunu biliyoruz. Bunun yaşanan acılarla bir ilgisi var mı sizce?

Sanat kendinizi ifade etmenin bir yoludur. Bir sıkıntınız veya depresyonunuz varsa bunu en iyi sanatla ortaya koyarsınız. Filistin’de yönetmen ve yapımcıların çok olması, oradaki acıları sanatla ifade etme biçimi olabilir.

COĞRAFYA KARIN AĞRISI MIDIR

Genel olarak filmografinize baktığımızda politik unsurları değil de aile ilişkilerini, bastırılmış kimlikleri, hayal kırıklıklarını görüyoruz. Bunun özel sebebi var mı?

Filmlerimde aslında siyasi bir duruş var, fakat çok belirgin değil. Çünkü propaganda kokan, tamamen siyasi söylemlerden oluşan filmler yapmayı sevmiyorum. Ama siyasi duruşumu her zaman koruyorum.

Akdeniz Ateşi filminizde coğrafya dersi sırasında karın ağrısı çeken bir çocuk var. Bunu metafor olarak kullandığınız belli. Biraz açabilir misiniz?

İşgal altında yaşayan Filistin’in bundan bir türlü kurtulamaması aynı şekilde çocuğun hastalıktan da bir türlü kurtulamaması ona yönelik bir metafor. Çocuk her coğrafya dersinde karın ağrısı yaşıyor. Çünkü coğrafya öğretmeni babasının anlattıklarından farklı şeyler söylüyor. Özellikle coğrafya ve tarih derslerinde gerçekliği değiştiriyorlar. Olmayan şeyleri varmış gibi, olan şeyleri de yokmuş gibi sunuyorlar. Bunlardan bir tanesi de o topraklardaki tarihi Filistin varlığı. Zaten Siyonist görüş her zaman oradaki toprakların tamamen boş olduğunu savunur. Hatta bu bölgelerin bataklık olduğunu iddia edenler de var. Çocuğu en çok etkileyen de öğretmeninin İsrail’in başkentinin Kudüs olduğunu söylemesi oluyor. Halbuki babasından Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunu öğrenmişti.

FİLMİMİ İSRAİL’DE GÖSTEREMEDİM

2016 yılında ilk filminiz “Personal Affairs” için İsrail-Film Fonu (IFF) aracılığıyla kamu fonu aldınız. Fakat İsrail Filistin yapımı olarak sunmanıza izin vermediler. Sadece İsrail yapımı olarak sunmak zorunda kaldınız. Daha sonraki filmlerde buna yönelik önlemler aldınız mı?

İlk filmimdi ve İsrail vatandaşlığım olduğu için İsrail fonu dışında hiçbir şekilde para alma şansım yoktu. Avrupa ve Arap fonlarına da başvurmuştum ancak o zaman tanınmayan bir yönetmendim, bana kimse destek olmadı. Ya İsrail hükumetinden o parayı alıp filmimi yapacaktım ya da böyle bir kariyerim olmayacaktı. Gittiğim bütün festivallerde Filistin filmi olduğunu, kendimin de Filistinli olduğunu ve konuşulan dilin Arapça olduğunu hep anlattım. İkinci filmimde adımı duyurduğum için fon almam çok kolay oldu. Dolayısıyla ikinci ve hatta yapmakta olduğum üçüncü filmim için İsrail devletine başvurmadım.

Bu da bir kültürel abluka mıdır?

Sadece film için değil diğer sanat dallarında da ürününüzü İsrail ürünü diye çıkarttığınız zaman hiçbir sorun yok. Her türlü desteği alabiliyorsunuz. İsrail vatandaşı bir Filistinliyseniz, Filistin ürünü olarak çıkarmanız mümkün değil zaten, hatta bunu yasal olarak da yapamıyorsunuz. Mesela ben ikinci filmimde İsrail devletinden destek almadığım halde yine de engellendim. Üç dört gösterimim dışında filmimi İsrail’de gösteremedim.

12 PUNTO'DA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

“TRT Ortak Yapım Ödülü”nü “Sineklerin Yasası”, “Toprağın Tuzu” ve “Bayram Resitali” projeleri, “TRT Ön Alım Ödülü”nü “Benim Mutlu Ailem”, “Kirpilerin Savaşı” ve “Merhaba” projeleri, “Proje Geliştirme Ödülleri”ni ise “Uykusuz, “Toz Baba Tekkesi”, “İt”, “Saçma”, “Taşkın Ovası” ve “Kör” projeleri aldı. “TRT Uluslararası Ortak Yapım” ödülüne, “Made in EU”, “The Looping” ve “Echo” projeleri layık görülürken, “Saraybosna Film Festivali Cinelink Yapımcı Ödülü” ise yönetmen Mehmet Bahadır Er’in “Toz Baba Tekkesi” projesinin oldu.


Özel Ödülün sahibi Mustafa Hassona: Gazze Mesajım dünyaya ulaştı

Türk tarihini değiştiren kazı


Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Капитальный ремонт Дома культуры «Исток» в Серпухове завершат к 1 сентября 2025 года

Театры Воронежа уходят на летние каникулы

35% нижегородцев считают, что в городе следует запретить электросамокаты

Россиянам назвали самые полезные сухофрукты

Музыкальные новости

Кубок России по мини-футболу для спортсменов с нарушением зрения пройдет в Дзержинске

"ИЗВЕСТИЯ": Бывший министр обороны Армении Аршак Карапетян — о потере Карабаха, политике Пашиняна и костюме в кредит

Лучшие Анекдоты из Питера за 13.07.2024

Командарм Попов из-под следствия убыл // Фигурантов громкого дела освободили из СИЗО

Новости России

35% нижегородцев считают, что в городе следует запретить электросамокаты

В Госдепе объяснили, почему не оглашают возможные встречи дипломатов США и РФ

Григорий Лепс посвятил хит 18-летней невесте на концерте в Москве

Большая делегация магаданского землячества «Северное притяжение» приехала в родную столицу Колымы

Экология в России и мире

В Москве стартует Восьмая межрегиональная выставка «КРАСНЫЕ ВОРОТА/ПРОТИВ ТЕЧЕНИЯ»

Итоги конкурса красоты «MISS EUROPEAN BEAUTY 2024″

Итоги конкурса моделей «Best Model Russia 2024»

«Из-за поездки на Бали я выглядела беременной и мне пришлось поехать в Грецию, чтобы это исправить» - туристка сообщила, что никогда больше не вернется на этот кошмарный остров

Спорт в России и мире

«Исхудавшая, но с сияющей улыбкой»: онкобольная Кейт Миддлтон появилась на финале Уимблдона

Карлос Алькарас за день до финала Уимблдона играл в гольф

Хорошо, но без финала: как Медведев завершил выступление на Уимблдоне

Алькарас уверенно переиграл Джоковича и выиграл Уимблдон

Moscow.media

Горожанка ответит за удар соседа ведром по голове

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Юный водитель с 16-летней пассажиркой разбился на "Гранте"

Независимый ремонт: как «Грузовичкоф» обеспечивает исправное состояние большого автопарка











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Turizmguncel: Грузия будет бороться с Кубанью и Турцией за туристов РФ

В Петербурге согласовали строительство нового храма

Росреестр отметил снижение спроса на вторичное жилье в Москве

В Госдепе объяснили, почему не оглашают возможные встречи дипломатов США и РФ