Добавить новость

Московские таможенники пресекли попытку контрабанды более 40 тыс. евро из Сербии

Депутат Госдумы рассказал о создании центра помощи раненным бойцам СВО в Приморье

Москвичам рассказали, где в столице поиграть в падел-теннис

Почти 70 тыс. случаев незаконной остановки на вылетных магистралях выявили в столице с начала года



World News in Turkish


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

James Webb Uzay Teleskobu, dış gezegenin yüzeyinin okyanuslarla kaplı olabileceğini buldu

James Webb Uzay Teleskobu, dış gezegenin yüzeyinin okyanuslarla kaplı olabileceğini buldu

James Webb Uzay Teleskobu, bir ExoGezegenin yüzeyinin okyanuslarla kaplı olabileceğini tespit ediyor.

Haber: Damla Oya Erman

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bir okyanus dünyasının atmosferinde karbon temelli moleküllerin kanıtlarını keşfetti. 

K2-18 b olarak bilinen ekzoplanet veya dışgüneş gezegeni, Güneş Sistemi dışında yaşam arayan gökbilimciler için ilgi çekici bir hedef olarak kabul edilir. Daha önceki araştırmalar ve Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemler, gezegenin sıvı su dolu bir okyanusla veya "Hycean" dünyasıyla dolu olabileceğini göstermişti. K2-18 b, yarıçapı Dünya'nın iki ila üç katı büyüklüğünde ve Güneş Sistemi'nden 120 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Yeni sonuçlar, K2-18 b'nin atmosferinde karbon dioksit ve metan izlerini gösterdi ve amonyak tespit edilmedi, bu da muhtemelen hidrojen zengini bir atmosferin altında bir su okyanusunu işaret ediyor olabilir.

Araştırmanın baş yazarı ve Cambridge Üniversitesi bilim insanı Nikku Madhusudhan, "Bulgularımız, yaşam arayışında farklı yaşanabilir ortamların dikkate alınmasının önemini vurguluyor" dedi. "Geleneksel olarak, ekzoplanetlerde yaşam arayışı daha çok küçük kaya gezegenlerine odaklanmıştır, ancak daha büyük Hycean dünyaları, atmosfer gözlemleri için çok daha uygundur."

K2-18 b, Dünya'nın yaklaşık 8.6 katı kütleye sahip olup, uygun yaşam bölgesinde yer alan soğuk bir yıldızın etrafında döner - bu bölge, sıvı suyun bulunması için ne çok sıcak ne de çok soğuk olan bir bölgedir. K2-18 b, Dünya ile Güneş Sistemi buz devi Neptün arasında bir gezegen örneğidir ve "sub-Neptünler" olarak adlandırılan bu gezegenler, Güneş Sistemi'ndeki hiçbir gezegene benzemez, bu da gökbilimciler için bir gizemdir.

Bu araştırma, sub-Neptünlerin ve Hycean dünyalarının atmosferlerinin ve çevresel koşullarının perdelerini kaldırmaya yardımcı olmalıdır.

Bu, Güneş Sistemi dışında yaşamın bir kanıtı mıdır?

JWST'nin bulguları, K2-18 b'nin atmosferinde potansiyel olarak daha heyecan verici bir şeyin varlığını da gösterdi. Uzay teleskobu, K2-18 b'nin atmosferinde dimetil sülfidin (DMS) varlığını algılamış gibi görünüyor; bu, Dünya'da yalnızca yaşamın bir yan ürünü olarak üretilen, çoğunlukla fitoplanktonlar tarafından oluşturulan bir bileşiktir. 

Ekip, bu tespitin kesinliği konusunda temkinli davranıyor ve bu, karbon moleküllerinin varlığı kadar kesin değil. Madhusudhan, "Yaklaşan Webb gözlemleri, DMS'nin K2-18 b'nin atmosferinde gerçekten önemli düzeylerde var olup olmadığını doğrulayabilmelidir" dedi.

Bu temkin, K2-18 b bulgularının genelinde yabancı yaşam hakkında spekülasyon yaparken uygulanmalıdır. Gezegen sıvı su okyanusuna ve karbon molekülleri içeren bir atmosfere sahip olsa bile, bu kesinlikle yaşam barındırdığı veya exo-gezegenin yaşamı destekleyebileceği anlamına gelmez.

Yaklaşık olarak Dünya'nın 2.6 katı genişliğe sahip olan gezegenin büyüklüğü, içinde yüksek basınçlı buz içerdiği anlamına gelir, ancak daha ince bir atmosfere ve bir okyanus yüzeyine sahiptir. Bu, gezegenin sıvı suyu kaynattığı ve okyanuslarının yaşamı barındırmak için çok sıcak olduğu anlamına gelebilir.

James Webb Uzay Teleskobu, bir okyanus gezegeninin içinden nasıl gördü?

Grafik, K2-18 b ekzoplanetinin spektrumunu NIRISS ve NIRSpec tarafından bir grafik formunda gösteriyor, dikey y ekseni Işık Miktarı olarak etiketlenmiş ve yatay eksen Işık Dalga Boyu (mikron cinsinden) olarak etiketlenmiştir. Spektrum, mavimsi beyaz bir çizgi olarak en iyi uygun modelle çizilmiş olan noktalarla çizilmiş ve çapraz çizgilerle gösterilmiştir. Grafik boyunca, metanın, karbon dioksitin ve dimetil sülfidin varlığını temsil eden farklı kalınlıklarda yeşil, sarı ve açık mavi dikey sütunlar bulunur. Grafiğin arkasında bir gezegen ve yıldızın illüstrasyonu bulunur.

K2-18 b'nin spektrumu, JWST'nin NIRISS (Yakın Kızılötesi Kamerası ve Slitsiz Spektrografı) ve NIRSpec (Yakın Kızılötesi Spektrografı) ile elde edilmiş olup, ekzoplanetin atmosferinde metan ve karbon dioksit bol miktarda bulunmasının yanı sıra dimetil sülfidin (DMS) adı verilen bir molekülün muhtemel varlığını da gösteriyor. Metan ve karbon dioksitin tespiti ve amonyakın eksikliği, K2-18 b'nin hidrojen zengini bir atmosferin altında bir okyanusun varlığına uygun olduğunu göstermektedir. K2-18 b, Dünya'nın 8.6 katı kütleye sahip olup, yaşanabilir bölgede yer alan soğuk bir cüce yıldız olan K2-18 etrafında döner ve Dünya'dan 120 ışık yılı uzaklıktadır.

K2-18 b'nin atmosferinin kompozisyonunu değerlendirmek, yıldızlarının atmosferinden yansıyan ışığın parlaklığı, ana yıldızlarının ışığına göre çok zayıf olduğu için kolay bir görev değildir. Madhusudhan ve ekibi bunu, K2-18 b'nin JWST'nin bakış açısından ana yıldızının yüzünün önünden geçmesini bekleyerek yaptılar. Bu, ana yıldızın ışığının doğrudan gezegenin atmosferinden geçtiği anlamına gelir.

Kimyasal elementler ve bileşikler, atmosferin içinden geçerken yıldız ışığının üzerinde belirgin bir "parmak izi" bıraktığı için atmosferdeki gazların tespiti mümkündür. Madhusudhan, "Bu sonuç, sadece iki geçiş ile sağlam tayinler yapabilen JWST'nin geniş dalga boyu aralığı ve olağanüstü hassasiyeti sayesinde mümkün oldu" dedi. "Karşılaştırma yapmak gerekirse, JWST ile bir transit gözlemi, Hubble'ın sadece birkaç yıl boyunca ve nispeten dar bir dalga boyu aralığında gerçekleştirdiği sekiz gözlemle karşılaştırılabilir hassasiyeti sağladı."

Ekip, JWST'nin yüzeyinden sadece iki transit sırasında topladığı verileri yansıtmaktadır. Exo-gezegenin daha fazla gözlemi yolda, ancak bu bulguların arkasındaki ekip, şimdiye kadar gördüklerinin zaten JWST'nin gücünün bir kanıtı olduğunu düşünüyor. Sadece bir transit, Hubble'ın sekiz benzer geçişte toplayabileceği kadar veri sağlayabilmektedir.

Ekip, K2-18 b'yi şimdi JWST ile daha fazla gözlemleyecek ve özellikle Orta Kızılötesi Enstrümanı (MIRI) ile birlikte bulgularını doğrulamayı ve exo-gezegenin çevresel koşulları hakkında daha fazla bilgi toplamayı amaçlıyor.

Madhusudhan, "Nihai hedefimiz, yaşanabilir bir exo-gezegende yaşamı tanımlamaktır, bu da evren içindeki yerimizi anlayışımızı dönüştürebilir" dedi. "Bulgularımız, bu arayışta Hycean dünyalarının daha derin bir anlayışına doğru umut verici bir adımdır."

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

«Под влияние антициклона»: москвичам рассказали о погоде на выходных

Интерес к выставке-форуму "Россия" сделал её одним из десяти самых посещаемых мест мира

Посол РФ в Индонезии высказался насчет запуска прямых рейсов на Бали

Жители и гости Москвы могут снова прогуляться по столичным паркам

Музыкальные новости

Победитель Олимпиады-80 Николай Корольков умер в возрасте 77 лет

Моди собирается обсудить торговый дисбаланс с Путиным в Москве

Тарасова назвала хамством слова Кремлева про спортсменов-предателей

В Каргополе развернулся «Театр народной жизни»

Новости России

«Тебя бьют рублем»: Башаров раскрыл причину исчезновения с телеэкранов

В Шереметьево образовались очереди на досмотре и стойках регистрации

«Локомотив» разгромил «Балтику» в контрольном матче, Радиковский сделал дубль за 6 минут

В Белгороде провели занятие по оказанию первой помощи для глухих и слабослышащих

Экология в России и мире

«Она такая пацанка! Мне нравятся сильные женщины, я подкаблучник», — заявление Киркорова о новых отношениях вызвало волну слухов и предположений

Открой для себя свои Курилы

В Центре хирургии клиники «Будь Здоров» провели 1000-ю операцию

Сеть клиник «Будь Здоров» приняла участие в VK Fest в Санкт-Петербурге

Спорт в России и мире

Матч Медведева на Уимблдоне остановили из-за дождя

Помощник Медведева заявил, что «дух Навального жив» и продолжает публиковать фейки о связи с «Мираторгом»

Россиянка Шнайдер проиграла американке Наварро на Уимблдоне

Более 100 спортсменов в Саратове принимают участие в Кубке России по настольному теннису памяти Паралимпийской чемпионки Наталии Мартяшевой

Moscow.media

Tele2 модернизировала сеть на транспортных узлах по всей России

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Лесные ягоды

Про чудо природы, яркое лето и макромир











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Завьялов Илья Николаевич про рост крупнейших акций

«Тебя бьют рублем»: Башаров раскрыл причину исчезновения с телеэкранов

Около 3,5 млн гостей посетили экспозицию Ставрополья на выставке «Россия»

Врачи предупредили об опасности микст-инфекции