– Ett tips är att anmäla dig i tid, särskilt om du är sugen på Vasaloppet eller Öppet Spår söndag som båda börjar närma sig fulltecknat, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.
Förberedelserna inför Vasaloppets vintervecka är i full gång både för Vasaloppsorganisationen och skidåkare runt om i Sverige och världen. De populäraste loppen att anmäla sig till just nu är Vasaloppet, Öppet Spår söndag, Stafettvasan och Tjejvasan.
– Flera anläggningar runtom i landet erbjuder snö och skidspår och vi ser att intresset för skidåkning är stort vilket så klart är glädjande. Vi står nu inför en period med lite mer ledighet över jul och nyår vilket brukar betyda mer motivation för träning och skidåkning och anmälningar till våra lopp, säger Johan Eriksson.
Vasaloppsarenan erbjuder just nu cirka 2,5 km skidåkning i Mora vilket ska utökas till cirka 15 km inför de stundande julhelgerna.
– Medan deltagarna tränar och förbereder sig på sitt håll jobbar vi på inom organisationen. Just nu packar vi både snö och nummerlappar, preparerar skidspår och har även ett utvecklingsarbete i gång kring flöden och trafikhantering. Vi ser verkligen fram emot att välkomna alla deltagare till Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet genom tiderna, säger Johan Eriksson.
FAKTA/ Snabbguide till Vasaloppets vintervecka 2025, dag för dag och lopp för lopp.
Vasaloppets vintervecka arrangeras 21 februari – 2 mars 2025 och i nuläget finns startplatser kvar i alla lopp. Totalt är det 14 spännande lopp att välja mellan – som alla går i mål under Vasaloppets målportal vid klockstapeln i Mora.
Fredag 21 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Vinterveckans första lopp är ett motionslopp för hela familjen. Förr hette loppet Kortvasan, men sedan 2020 gäller det mer universella namnet Vasaloppet 30. Åkstilen är klassisk och alla från 11 år är välkomna att delta. Det är inte ovanligt att tre generationer åker loppet tillsammans. Här kan man ta med mormor, brorsan, mamma eller farfar. Efter starten i Oxberg väntar 30 kilometers härlig skidåkning. Under tiden stärker man sig med blåbärssoppa vid Vasaloppskontrollerna i Hökberg och Eldris innan man når målportalen i Mora och får ta emot den välförtjänta medaljen. Ja, för alla som åker i mål i ett lopp under vinterveckan får medalj!
Lördag 22 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Tjejvasan är verkligen en riktig klassiker. Världens största skidlopp enbart för kvinnor startade 1988 och genom åren har nu över 200 000 åkt i mål under målportalen i Mora. Här åker elit och motionärer i samma lopp. Det finns både tävlingsklasser (senior och junior) och motionsklass. Sedan 2024 kan tjejer delta i Tjejvasans motionsklass från det år de fyller 11. Tjejvasan är även seedningslopp för Vasaloppet. Långloppscupen Ski Classics har dessutom utsett Tjejvasan till ett ”Challenger”-lopp inom Ski Classics, så loppet har nu ännu högre status. 2024 blev det för första gången finsk seger i Tjejvasan när Kati Rovas var starkast på upploppet och gick först i mål. Tjejvasan direktsänds även 2025 av Sveriges Television och stämningen är hög längs spåret, som kantas av levande musik och roliga aktiviteter.
Söndag 23 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Någon av de två Öppet Spår-dagarna är valet för den som vill åka världens största långlopp på skidor, från Sälen till Mora, och bara tävla mot sig själv. Loppet går i samma spår och förbi samma kontroller som Vasaloppet. Utmaningen är den samma, liksom naturupplevelsen. I Öppet Spår söndag är bara klassisk stil tillåten. Loppet räknas som seedningslopp till Vasaloppet. Denna dag avgörs också Försvarsmaktsvasan, där försvarsanställda kör sitt eget Vasalopp från Sälen till Mora. Deras start går tio minuter före första startgrupp i Öppet Spår söndag.
Söndag 23 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Loppet för framtidens skidåkare i förfäders spår! Vad har dagens unga landslagsåkare som exempelvis Johanna Hagström, Emma Ribom, Edvin Anger och Alvar Myhlback gemensamt? Jo, de har alla startat sina skidkarriärer i Ungdomsvasan, som är en breddmanifestation för svensk skidåkning på samma sätt som Vasaloppet. Alla ungdomar, vare sig de tävlar för en skidklubb eller inte, är välkomna att delta i Ungdomsvasan. Det finns tre åldersklasser för pojkar respektive flickor. 11–12- och 13–14-åringarna startar i Eldris och åker 9 km, medan de som är 15–16 år startar i Hökberg och åker 19 km.
Måndag 24 februari: Öppet Spår måndag 90, 90 km, start Sälen
Sedan 2022 går Öppet Spår måndag i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet, till skillnad från Öppet Spår söndag där man bara får åka klassisk stil. Vasaloppsarenan prepareras till måndagen därför med både en skejtbädd och skidspår. Öppet Spår måndag 90 räknas som seedningslopp till Vasaloppets startled 2–10.
Måndag 24 februari: Öppet Spår måndag 45, 45 km, start Oxberg
Öppet Spår måndag fick två nya distanser 2024. Vilket betyder att vinterveckan numera har två nya lopp där man kan skejta dagtid! Starten för Öppet Spår måndag 45 går vid startplatsen i Oxberg och spåret går sedan runt den vackra Oxbergssjön innan den passerar de tre kontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris. Loppet går i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet. Vasaloppsarenan prepareras med både en skejtbädd och skidspår.
Måndag 24 februari: Öppet Spår måndag 30, 28 km, start Oxbergskontrollen
Till skillnad från de övriga 30-kilometersloppen startar inte Öppet Spår måndag 30 vid den ordinarie startplatsen, utan vid Oxbergskontrollen som är belägen 28 km från mål. I Öppet Spår måndag 30 är det tillåtet att delta från 11 års ålder. Loppet går i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet. Vasaloppsarenan prepareras med både en skejtbädd och skidspår.
Tisdag 25 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Vasaloppet 45 hette tidigare Halvvasan, och som båda namnen berättar så handlar det om halva Vasaloppet. Trots det går starten från startplatsen i Oxberg. Spåret leder nämligen vidare i en slinga runt den vackra Oxbergssjön innan man skidar in i Vasaloppsarenan igen. Njut av Vasaloppsstämningen när kontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris passeras på väg till Mora. Vasaloppet 45 räknas som seedningslopp till Vasaloppet och de som även ska åka Vasaloppet på söndagen startar i första startled i Vasaloppet 45.
Fredag 28 februari: Stafettvasan, 90 km, start Sälen
Världens största skidstafett – med lag från föreningar, företag, familjer eller kompisgäng som delar på den klassiska sträckan från Sälen till Mora. Delsträckorna för de fem lagmedlemmarna är 24 km, 24 km, 14 km, 9 km och 19 km. Växlingar sker i Mångsbodarna, Evertsberg, Oxberg och Hökberg. Det är även tillåtet att åka fler sträckor per person. Vid målet i Mora kan lagkamraterna mötas upp och jubla tillsammans för att ta emot de välförtjänta medaljerna. Glädje och feststämning är bara förnamnet!
Fredag 28 februari: Nattvasan 30, 30 km, start Oxberg
Precis som i Vasaloppet 30 går det att åka Nattvasan redan från det år man fyller 11 år. Sträckningen är också den samma, med en stor skillnad: När starten går i Oxberg klockan 19.00 är det mörkt ute och alla deltagare har pannlampor. Här väntar ett äventyr under stjärnorna, en resa kantad av marschaller och eldar på väg till Mora. Man får åka individuellt eller i par – eller förstås ännu fler tillsammans om man vill – och både klassisk stil och skejt är tillåtet. Minimiålder är 11 år.
Fredag 28 februari: Nattvasan 45, 45 km, start Oxberg
Nattvasan 45 kan sägas vara nattvarianten av Vasaloppet 45. Nattvasan 45 startar 20.00 i Oxberg och stjärnorna och pannlamporna lyser upp spåret som först går runt Oxbergssjön innan man ansluter till det vanliga Vasaloppsspåret igen. Det blir ett äventyr, en resa kantad av marschaller och eldar fram till målet. Nattvasan 45 får man åka individuellt eller i par – eller förstås ännu fler tillsammans om man vill – och både klassisk stil och skejt är tillåtet.
Fredag 28 februari: Nattvasan 90, 90 km, start Sälen
Dagtid är 90 kilometer en utmaning. På natten blir det ett äventyr. I samma stund som deltagarna lämnar starten i Berga by 20.00 sluter sig mörkret och tystnaden omkring dem. Nu är det stjärnorna och pannlamporna som visar vägen ner mot målet i Mora, som är öppet till klockan 08.00 nästa morgon. Nattvasan har beskrivits som ett magiskt lopp, en nattlig 90 kilometer lång resa kantad av marschaller och eldar. Åk individuellt eller i par, både klassisk stil och skejt är tillåtet.
Lördag 1 mars: Vasaloppet 10, 9 km, start Eldris
Vasaloppet 10 är loppet som handlar mer om att testa på än att tävla. Här ges chansen att åka i Vasaloppsspåret och gå i mål under Vasaloppets klassiska målportal. Vem vill inte göra det? Starten går i Eldris, 9 km från målet i Mora. Den nedre åldersgränsen för att delta är 8 år, någon övre åldersgräns finns inte. Loppet är lättåkt och hette förr Blåbärsloppet. Vid Vasaloppets 100-årsjubileum 2022 gavs Vasaloppet 10 undertiteln ”På skidor genom alla tider”, och många deltagare klädde upp sig i gamla kläder och åkte med äldre utrustning som en hyllning till Vasaloppets 100-åriga historia. Vasaloppet hoppades att många deltagare skulle fortsätta att göra detta och vi kan nu konstatera att det redan är en rolig tradition för många deltagare. Både skejt och klassisk stil är tillåtet i loppet och att klä upp sig är förstås valfritt.
Söndag 2 mars: Det 101:a Vasaloppet, 90 km, start Sälen
Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. I vinter körs det 101:a loppet i ordningen. Elit och motionärer åker i samma lopp och färden för de 15 800 deltagarna går från starten i Berga by i Sälen klockan 08.00 via de sju klassiska Vasaloppskontrollerna Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg och Eldris innan allt avgörs, ofta på upploppet i Mora. En fantastisk idrottstradition, en folkfest, ett kraftprov. Mer än 600 000 skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppet sedan starten 1922. Och som det står på åkarnas diplom: ”Varje målgång är en seger”. Loppet följs av miljoner tv-tittare i flera länder. De regerande mästarna är Torleif Syrstad och Emilie Fleten, båda från Norge.
BONUSFAKTA: FLER LOPP – PÅ PLATS ELLER HEMMA:
Barnens Vasalopp skidor 2025
Barnens Vasalopp arrangeras i Sälen och Mora under Vasaloppets vintervecka. Rekommenderad ålder är 3–10 år. Det är gratis att delta i loppet, och alla barn får medalj efter målgång. Anmälan görs på plats i Sälen och Mora.
Lördag 22 februari: Sälen, Vasaloppsstarten – 90, 300 eller 900 meter.
Lördag 1 mars: Mora, start vid Moraparkens camping. Målgång i Vasaloppsmålet – 900 meter.
Hemmavasan skidor 2025
Hemmavasan skidor är ett komplement till Vasaloppets vintervecka. Under samma period som de ordinarie loppen arrangeras på plats i Sälen och Mora, fredag 21 februari till och med söndag 2 mars, kan deltagare åka ett lopp på valfri plats runt om i Sverige – eller i världen. Man åker i sitt skidspår på hemmaplan och samtidigt i den digitala Vasaloppsarenan! Anmälan görs som vanligt och deltagaren använder sen appen Vasaloppet för att registrera sin tid under sitt lopp. Efter målgång registreras resultatet på
vasaloppet.se.
Inlägget Anmälningstakten just nu hög till Vasaloppets vintervecka 2025 – snabbguide till alla lopp dök först upp på Vasaloppet.