Företagets asbesthantering inspekteras av Arbetsmiljöverket. Maria Wassén, enhetschef för inspektioner på myndigheten.
Lyssna: Asbest Myndighet Missar ME 25 NOV APP
Samtidigt som Arbetsmiljöverket utredde ett bolag för en rad otillåtna asbestrivningar så gav myndigheten samma företag ett nytt asbesttillstånd.
Det visar Ekots granskning.
”Arbetsmiljöverket behöver förbättra så att vi har rätt fakta på rätt plats inom myndigheten”, säger Maria Wassén, enhetschef för inspektioner på Arbetsmiljöverket.
Ekot har granskat vad som händer när företag som river det cancerframkallande ämnet asbest missköter säkerheten så pass allvarligt att de förlorar sina tillstånd.
Byggföretaget Tiotak blev för tre år sen av med sitt tillstånd efter att de på kort tid misskött två asbestrivningar och i hög grad riskerat arbetarnas hälsa.
Tanken är att ett företag som inte har något tillstånd inte ska kunna riva eller sanera asbest alls. Men Tiotak fortsatte som om ingenting hänt.
De anmälde till och med sina asbestjobb till Arbetsmiljöverket – 35 gånger.
Först efter sju månader upptäckte en inspektör att företaget dels rev asbest utan tillstånd, och dessutom fortsatte att göra det på ett osäkert sätt.
– Det som finns hos tillståndsenheten, det ser inte inspektörerna med automatik, säger Maria Wassén.
Men är det så att en del av myndigheten inte vet vad den andra gör?
– Ja, idag är det så att vi inte har alla fakta i just de här ärendena.
Grundaren till Tiotak vill inte ställa upp på intervju, men säger att företaget idag har bättre rutiner.
Efter att problemet med Tiotak upptäcktes inledde Arbetsmiljöverket en granskning. Men mitt under granskningen gav myndigheten samma företag nytt förtroende att riva asbest.
– Det är inte rimligt utifrån att det finns ordentligt påvisade brister där och då.
– Min utgångspunkt är att det där blev fel och att jag ser att vi måste förbättra där, säger Maria Wassén på Arbetsmiljöverket.
Vad tänker du om att det kan gå till på det här sättet?
– Det är inte tillräckligt bra.
– Asbestsanering i sig innebär stora hälsorisker för de som jobbar med rivningarna och renoveringarna.
Ekots granskning har visat att 21 av 28 företagsägare vars bolag stoppades på grund av hälsofarlig asbesthantering de senaste nio åren har kunnat fortsätta riva asbest, till exempel via ett annat av sina bolag, som har eller får asbesttillstånd, eller genom att snabbt ansöka om nytt tillstånd.