Företaget Lotus Maskin & Transport inspekteras av Arbetsmiljöverket.
Lyssna: Asbest systemfelet ME 20 NOV APP
De som har företag som rivit asbest på så farliga sätt att de förbjudits att hantera det cancerframkallande ämnet kan ändå fortsätta.
Det visar Ekots granskning.
”Det är ingenting som jag går och tänker på dagligdags och hur det ska påverka mig sen”, säger Simon Rönnbäck som jobbat på ett av de företagen.
– Däremot så har jag ju barn och så här. För henne vore det kanske inte så bra om man skulle försvinna iväg lite tidigare på grund av en sån där grej, säger han.
Simon Rönnbäck har trivts som asbestsanerare på Lotus Maskin & Transport och oroar sig inte över vad asbesten skulle kunna göra med hans lungor.
Men när Arbetsmiljöverket inspekterade Lotus asbesthantering konstaterade de att den sköttes på ett så hälsofarligt sätt att myndigheten drog in tillståndet att sanera asbest.
Trots det fortsatte Lotus att skicka ut sin personal på asbestjobb, under ett dotterföretag.
– Vi har ju dels projekt som ska slutföras och vi har egen personal som inte har ett jobb med tanke på att vi har blivit av med tillståndet, så vi hyr ut dem till det här företaget, säger Lotus vd John Segerlund.
Till ert eget företag?
– Ja, i det här fallet.
Då det inte är förbjudet att hyra ut sin personal, även om det är till ett annat av sina företag, kunde verksamheten fortsätta.
Lotus är inte det enda exemplet.
Ekots granskning av alla indragna asbesttillstånd visar att 21 av de 28 företagsägare vars bolag stoppats 2015 till 2023 ändå kunnat fortsätta att sanera asbest. Flera av dem har bara flyttat över asbestverksamheten till ett annat av sina bolag.
I Lotus fall fortsatte samma personal och samma arbetsledare med samma rutiner.
– Varje tillstånd prövas ju för sig och är det då någon som äger flera bolag med olika tillstånd så kommer de i alla fall att prövas för sig, så som vår handläggning ser ut idag, säger Johanna Ingemansson Christiansson enhetschef på Arbetsmiljöverket.
Men det är ju en verksamhet som ni har dömt ut?
– Under ett annat namn, i ett annat företag.
Så det är företagsnamnet som gör om en asbestsanering är säker eller osäker?
– Nej det är det ju inte. Nej, det är ju det själva utförandet som avgör.
Och ni har ju dömt ut utförandet. Det här är ju i slutändan folks lungor det handlar om.
– Det är det.
Är det tänkt att ert kraftigaste verktyg ska fungera så här?
– Nej, tanken är väl att när vi drar tillbaka tillstånd, då ska också den hanteringen upphöra. Det är möjligt att vi behöver bli skarpare.
Av de 21 som fortsatt efter att de blivit av med tillståndet har 15 sedan återigen kritiserats och till exempel fått sanktionsavgift, omedelbart stopp eller blivit av med tillståndet igen, visar Ekots granskning.
Rivningsföretaget Lotus har nu valt att lägga ner sin asbestverksamhet efter att de inte kom tillrätta med problemen.
Tipsa Ekots granskande reportrar.
Mejla Sven Carlsson eller Camilla Ziedorn
Vill du tipsa krypterat? Använd Radioleaks