Hösten 2023 avbröt Botkyrka kommun samarbetet med PR-byrån som fått uppdraget – och det som levererades har inte använts.
Lyssna: Botkyrka friserade statsbidrag ME TIS APP NY
När Socialstyrelsen bad Botkyrka beskriva hur statsbidraget mot gängrekrytering av barn och unga hade använts så svarade kommunen att en pr-kampanj hade minskat risken för att unga hamnar i kriminalitet. I själva verket hade satsningen aldrig genomförts, visar Ekots fortsatta granskning.
”De försöker väl mörka att de helt enkelt har kört ner 600 000 i avloppet av skattemedel”, säger Olle Lundin, professor.
Botkyrka kommuns presschef Lennart Agén nekar till att kommunen försökt dölja något för Socialstyrelsen.
Som Ekot tidigare rapporterat tyckte Botkyrka kommun inte att de reklamfilmer, logotyper och annat som tagits fram – för att locka fler besökare till mötesplatsen Albys hjärta höll måttet.
Hösten 2023 avbröt kommunen samarbetet med pr-byrån som fått uppdraget – och det som levererades har inte använts.
Runt ett halvår senare – i somras – bad Socialstyrelsen att Botkyrka skulle beskriva hur statsbidraget hade använts och hur det passar in på bidragets syfte. När det gäller de 600 000 kronor som den här pr-kampanjen kostat hävdade kommunen att medlen användes för att...
”...förstärka och komplettera kommunens brottsförebyggande arbete samt minska risken att unga hamnar i kriminalitet och som ett sätt att bemöta konsekvenserna av de skjutningar som ägde rum under 2023.”
I svaret till Socialstyrelsen nämns alltså inte ett ord om att det inte blev nåt av det hela.
– De försöker väl mörka att de helt enkelt har kört ner 600 000 i avloppet av skattemedel. Man får väl förstå det som att de inte är så benägna att berätta att den här strategin helt enkelt inte används utan pengarna är borta, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
Socialstyrelsen ska på tisdagen besöka Botkyrka, där kommunen förväntas kunna visa upp fakturor och andra underlag för utgifter på över 11 miljoner kronor.
Stina Isaksson, enhetschef, vill inte gå in på detaljer om deras pågående granskning, men säger så här om kommunens beskrivning av den skrotade PR-kampanjen som Socialstyrelsen fick:
– Det här är också en fråga som vi tittar på och som är en del av vår utredning. Och den kan jag inte förekomma.
Professor i förvaltningsrätt Olle Lundin:
– Att Socialstyrelsen granskar och följer upp det är helt naturligt. Och då är det ju naturligtvis viktigt att de kommuner som är berörda jobbar tillsammans med den här granskande myndigheten och inte mot.
Lennart Agén, presschef på Botkyrka kommun, säger att beskrivningen som gavs till Socialstyrelsen ska tolkas som något som kommunen planerat att göra - och inte nödvändigtvis att det de facto genomfördes:
– Det du refererar till precis nu var den tydliga målbild om vad vi ville uppnå om aktiviteten hade genomförts.
Men det blev ju inget av just den här insatsen. Den var redan skrotad långt innan svaret gavs. Hur kan man då beskriva det som brottsförebyggande och att det har minskat risken att unga hamnar i kriminalitet?
– Det där var, som jag sa, en sammanställning av planerade aktiviteter. Och nu genomfördes den inte.
Har ni försökt att mörka för Socialstyrelsen att satsningen på 600 000 inte används överhuvudtaget genom att skriva så här till dem?
– Nej.
De 600 000 kronorna för den här PR-kampanjen har kommunen beslutat att betala tillbaka till Socialstyrelsen.