I Storbritannien har premiärminister Boris Johnson fått ja av Drottning Elisabeth på begäran om att stänga parlamentet i fem veckor
Lyssna: Drottning Elisabeth godkänner begäran att pausa parlamentet
Den brittiske premiärministern Boris Johnson har idag bett den brittiska drottningen, Elizabeth II, att tillfälligt stänga det brittiska parlamentet under 5 veckors tid i september och oktober och drottningen har nu på eftermiddagen godkänt begäran.
Officiellt gör Johnson detta för att den nya regeringen ska kunna presentera sina nya politik, men huvudanledningen beslutet brexit. Premiärministerns drag är mycket ovanligt och har väckt starkt kritik:
Den skotska försteministern, Nicola Sturgeon, skrädde inte orden.
– Boris Johnson agerar som en diktator, sa hon till BBC tidigare idag.
Detta efter att Johnson alltså bett drottningen att godkänna att det brittiska parlamentet stängs under fem veckors tid, från 10:e september till 14:e oktober, den tre veckors paus som parlamentet varje år har vid den tiden på grund av partikongresser förlängs alltså.
Boris Johnson menar man man gör det för att en ny regeringsförklaring ska kunna hållas, men det egentliga motivet till agerandet ses som att Johnson vill förhindra att den brittiska oppositionen stoppar honom från att genomföra en brexit utan avtal.
Det skulle med en stängning helt enkelt bli för knappt om tid för oppositionen att agera. Men Johnson förnekar det.
– Det kommer finnas gott om tid, gott om tid att debattera EU och brexit, säger Boris Johnson.
Drottning Elizabeth godkände premiärministerns begäran på onsdagseftermiddagen. Det var väntat, för även om premiärministerns drag, som så tydligt drar in drottningen i det politiska skeendet är både ovanligt och kontroversiellt, så finns en stängning av parlamentet som en möjlighet för en premiärminister och drottningen har, som den brittiska konstitutionen tolkas nuförtiden, att rätta sig efter vad hennes premiärminister önskar.
Men olika juridiska försöka att stoppa stängningen ändå är att räkna med.
Redan i dag har labourledaren Jeremy Corbyn bett drottningen om ett möte för att diskutera läget och mycket talar för att oppositionen redan i nästa vecka, när parlamentet öppnar igen efter sommarupphållet, genomför en misstroendeomröstning mot Johnson.
Dagens drag kan mycket väl leda till ett nyval. Det finns bedömare som menar att det är just det som Boris Johnson vill åstadkomma. Att kunna utropa ett nyval och då kunna säga till brexitförespråkarna att han gjort allt som står i hans makt att genomföra brexit men blivit blockerad av parlamentet.
Talmannen i underhuset, John Bercow, har ju tidigare sagt att han kommer göra allt för parlamentet inte ska stängas, många inväntar nu hans nästa drag.
Sen tidigare finns ett rättsfall i en skotsk domstol som ska reda ut om det är olagligt att stänga parlamentet. Det ska avgöras nästa vecka.
Boris Johnsons kritiker menar alltså att draget att stänga parlamentet är odemokratiskt – medan Johnson menar att det är oppositionen och de som försöker stoppa parlamentet från att rösta igenom en brexit, det som folket ville ha i en folkomröstning – som agerar odemokratiskt.