Kollage av XXL:s logga och Jonas Arnberg, vd HUI.
Lyssna: XXL fuskade för att rea – "ett monster branschen skapat"
I Norge har sportkedjan XXL ertappats med att fuska för att kunna sälja varor till reapriser. Och i Sverige kommer reor och kampanjer allt tätare inpå varandra. En överlevnadsstrategi i dag för många handlare, säger Jonas Arnberg, vd på HUI research.
– Ett sätt att locka kunden till dig är att ha någon form av kampanj, "i dag har vi 30 procent", säger Jonas Arnberg.
Sportkedjan XXL har ertappats med att fuska för att kunna ha rea i Norge. Enligt den norska marknadsföringslagen så måste man sälja ett visst antal varor till ordinarie pris innan man kan rea ut dem. Ett knep kedjan använde sig av för att kunna göra det var att låta anställda handla varor och sen returnera dem, för att trissa upp försäljningsstatistiken.
Jonas Arnberg, vd på HUI research, tidigare Handels utredningsinstitut ser han att det reas oftare nu än tidigare.
– Handeln blir mer och mer kampanjintensiv. Nu har vi mid-season sale, Black Friday, fler typer av kampanjhelger än som fanns för ett antal år sen, utan tvekan.
Att kunna skylta med kampanjpriser i butiken i dag ger fördelar, säger Jonas Arnberg. Det lockar kunder. Samtidigt så har många handlare tvingats in i rea-karusellen.
– Har du inte ett Black Friday-erbjudande, då skulle jag säga att du har en tom butik, du blir utan försäljning under den perioden.
– Jag tror att det finns väldigt många konsumenter som vet att det kommer snart en ny rea. Branschen har skapat ett rea-monster som äter lönsamheten.
I Sverige så säger lagen inget om antal sålda varor, men priserna måste vara väsentligt lägre än normalt för att man ska få kunna använda uttrycket rea. David Ånesjö är jurist på Konsumentverket.
– En rea ska dels omfatta ett ordinarie sortiment, det ska gälla under en begränsad tid och sen ska priserna vara väsentligt lägre.
På Konsumentverket har man märkt att det fuskas mycket med just det ordinarie priset.
– I våra granskningar har vi sett att priserna som man jämför med eller marknadsför som ordinarie är ofta fiktiva eller föråldrade. Det vill säga att ordinarie pris har ingen substans, eller har inte använts på väldigt lång tid.
På arbetsgivarorganisationen Svensk Handel säger man att lagar och regler alltid ska följas. Men hur ska man som konsument veta om man handlar till ett billigare pris än vanligt eller inte? Pirkko Foster från Trollhättan tycker att det är svårt.
– Det är lite svårt som kund att veta det. Man måste forska ganska mycket Jag tror faktiskt man blir lurad många gånger, om det inte finns flera etiketter man kan skrapa på. Men har man handlat i många år har man ett ungefärligt hum om vad priserna ligger på rent allmänt.
David Ånesjö på Konsumentverket tipsar om prisjämförelsesajter.
– Ett sätt är att använda sig av till exempel prisjämförelsesajter, där det ofta finns prishistorik som man kan gå tillbaka och kolla på, säger han.
Jonas Arnberg på HUI tror att handeln kommer att fortsätta locka med reor och kampanjpriser.
– Jag tror att kunden tycker väldigt mycket om att göra en bra deal. Och det gör att många tycker om att handla på kampanjrea. Jag tror också det finns någon form av kampanj- eller reatrötthet. Men än så länge väger det första upp mer, alltså viljan att göra en bra deal.