Japan har kritiserats för låga räntenivåer – nu upplever många västländer samma sak.
Lyssna: ”Svenska räntor håller på att japaniseras”
Räntorna i världen har sjunkit successivt de senaste decennierna. Och centralbankernas räntor i Sverige och andra västländer är rekordlåga. Det börjar därför pratas om en japanisering av räntelandskapet.
– Japan har haft en penningpolitik med mycket låg styrränta sen mitten av 90-talet. Den var ju väldigt kritiserad av västländer under många år, säger Marie Söderberg, chef för Japaninstitutet vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Men nu är vi själva i samma situation och vi har samma politik själva som man haft i Japan och som vi kritiserade så hårt. Så där länge kunde man inte ha så låg ränta var vad vi sa till Japan. Se hur det ser ut i Sverige i dag.
Att många västländer nu upplever en liknande räntenivå som Japan beror på faktorer som åldrande befolkning, svag produktivitetstillväxt och en inflation som pressas ner av bland annat ökad digitalisering. Och det som tidigare ansågs vara en normal nivå för en centralbanksränta har sänkts och enligt banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kan dagens räntenivåer bli det nya normala framöver:
– Ja, jag tror att vi är på väg in i den här japaniseringsmiljön på samma sätt som resten av Europa. Att vi har låga räntor, både långa och korta räntor, det tror jag blir bestående. Sen kommer vi periodvis att få se lite högre räntor men generellt sett är det ett japanskt räntelandskap som jag tror att vi ska vara beredda på även i Sverige framöver.
När styrräntorna ligger på dagens mycket låga nivåer så innebär det att centralbankerna, i Sverige Riksbanken, inte har så stora resurser att stimulera ekonomin om det skulle bli en lågkonjunktur och det innebär, enligt Robert Bergqvist, att ett tyngre ansvar faller på politikerna och det som de bestämmer över, finanspolitiken.
– Finanspolitiken är viktig i Japan. Där tror jag att vi måste lära oss av Japan. Hur kan man få en aktiv stabiliserande finanspolitik som kan hjälpa konjunkturen, om vi går in i en lågkonjunktur.