En annan trend som myndigheten ser är att allt fler får sin första skuld hos kronofogden.
Lyssna: Färre skuldsatta hos Kronofogden
Allt färre har skulder hos Kronofogden och antalet ligger på den lägsta nivån på 27 år. Men för dem som har skulder fortsätter skuldberget att växa hos Kronofogden enligt myndigheten.
– I förhållande till befolkningen så är det här det här det lägsta antalet sedan början av 1990-talet, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.
– Utifrån den aspekten så tycker jag vi står oss ganska väl i Sverige. Men problemet är istället, att de som är i skuldfällan är ganska djupt i den, säger han.
Vid årsskiftet var strax över 410 000 personer registrerade hos Kronofogden. Det är lägsta siffran på 27 år och enligt myndigheten finns det flera orsaker ligger bakom detta.
Dels har högkonjunkturen gjort att fler haft ekonomin att lösa sina skulder, men den nya skuldsaneringslagen från 2016 har också gjort att fler sökt och fler beviljats skuldsanering.
Samtidigt som färre har skulder hos Kronofogden så har den totala skulden för de som har skulder kvar fortsatt öka. 2018 låg den på sammanlagt 81,5 miljarder kronor, jämfört med 78,7 miljarder 2017.
– När man inte kan betala växer oftast de här skulderna med ränta och många av de här skulderna har ganska höga räntor. Det gör att skuldbeloppet växer ganska snabbt när man hamnar i en sådan här svår ekonomisk situation, säger Johan Krantz
En annan trend som myndigheten ser är att allt fler får sin första skuld hos kronofogden. I fjol var det över 113 000 personer, jämfört med 83 000 personer för fem år sedan.
Enligt Johan Krantz så är detta oroande även om en stor andel av dessa lyckas betala av sin skuld.
– Det är ändå en varningssignal, för vad händer om vi får sämre tider. Då kanske de här som är på marginalen inte klarar av det och då kan antalet skuldsatta öka ganska snabbt, säger han.