Tilde McFaul och Chaplin Berggrensson går på Ängslättskolan i Bunkeflostrand utanför Malmö.
Lyssna: Ängslättskolan har fått igång eleverna
Skolan kan spela en viktig roll för att få barn att röra sig mer, anser Folkhälsomyndigheten.
En ny rapport från myndigheten visar att majoriteten av landets skolbarn rör på sig för lite.
På F-6-skolan Ängslättskolan i Bunkeflostrand utanför Malmö har eleverna fysisk aktivitet varje dag.
– Jag tycker att det är bra och kul att vi kan få röra på oss en stund efter alla matte- och svenskalektioner. Det är många som tycker att man arbetar bättre efter att man haft idrott, säger Tilde McFaul, som går i sexan på skolan.
– Jag arbetar mycket bättre, när jag har rört mig mycket, säger Chaplin Berggrensson i samma klass.
Folkhälsomyndighetens enkät visar att bara var sjunde 11-, 13- och 15-åring rör sig minst en timme om dagen – den nivå av vardagsmotion som Världshälsoorganisationen rekommenderar.
På Ängslättskolan har eleverna fysisk aktivitet varje dag som en följd av det tidigare Bunkefloprojektet. Forskare visade då att elever som hade idrott varje dag bland annat fick bättre benmassa, bättre motorik och koordination, och att andelen elever som blev behöriga till gymnasiet blev högre.
– Man har gjort så här i många år, så det är inget svårt för oss utan en naturlig del av vår verksamhet. Vi vet vilka positiva effekter rörelse har på barns hälsa, inlärning och koncentration, säger Andreas Friberg, biträdande rektor på Ängslättskolan.
Förutom två idrottslektioner i veckan har eleverna två halvtimmespass med pulshöjande aktiviter och ett utomhuspass. Idrottsläraren Fredrik Pihlqvist tror att vanan av fysisk aktivitet kan ge stora samhällseffekter på längre sikt.
– Mindre kostnader för sjukvården för sjukskrivningar och för fysiska och psykiska problem. Det aktiverar ungdomar längre upp i åldrarna, säger han.