Den rumänske mannen Gica Hortolomei-Lupu brukade sitta utanför en galleria i Huskvarna. Efter hans död placerade människor ljus och blommor där.
Lyssna: Brister i Huskvarna ME APP rätt
Polisen gjorde allvarliga misstag i brottsutredningen efter att hemlösa Gica Hortolomei-Lupu hittats död i Huskvarna. Det menar två oberoende experter som Ekot bett granska polisinsatserna.
– Det finns så pass mycket på brottsplatsen som tyder på att här har det skett någonting. Att det finns blod tyder på att här har det skett en våldshandling. När det också finns en död kropp på platsen är det högst rimligt att göra bedömningen att det här hänger samman, säger före detta kriminaltekniker Sonny Björk.
Men det gör inte polisen.
Natten mot den 8 augusti dödas Gica Hortolomei-Lupu i en park i Huskvarna. Då har han under lång tid trakasserats av en grupp tonårspojkar, och den här natten misshandlar två av pojkarna Gica Hortolomei-Lupu.
Han ligger på marken när pojkarna lämnar platsen en stund efter midnatt, enligt tingsrättsdomen. Han dör av inre blödningar efter slitskador på levern, som bedöms ha uppstått till följd av slag eller sparkar. Han hittas död strax före klockan sex på morgonen.
– Det första som händer är att en polispatrull kommer till platsen och gör bedömningen att de vill ha ut tekniker, säger Lennart Leijon, som är polischef i Jönköping.
När polisen kommer till platsen ligger Gica Hortolomei-Lupu på rygg. Runt huvudet är det höga gräset nertrampat. En bit bort finns det märken i gruset som att någon har ramlat och dragit fingrarna där. Inom några meter från mannen ligger både en träskylt och en livboj med vad polisen bedömer som blodfläckar på. Mannens ena byxben är helt nerblodat och i ansiktet har han mindre blånader och skrapsår.
Men kriminalteknikerna gör bedömningen att skadorna på kroppen sannolikt inte vållat mannens död.
– De ser inte skador som kan ha föranlett döden, alltså inga skador som ger misstanke om ett grovt brott. Därför kallar man inte på rättsläkare, säger Lennart Leijon.
I stället börjar polisen agera utifrån att det rör sig om ett naturligt dödsfall och städar upp på platsen.
En bedömning som kritiseras av två oberoende experter som Ekot har bett granska förundersökningen. En av dem är före detta kriminaltekniker Sonny Björk.
– Jag tycker absolut att det finns tillräckligt med tecken för att man ska anta att ett grovt brott kan ha begåtts.
Utöver sakerna runt kroppen som har blodfläckar påpekar han att mannen hade brutna revben, vilket han tycker att kriminalteknikerna borde ha känt och reagerat på. Även om de dödliga skadorna, alltså inre blödningar, inte syntes utanpå kroppen.
– Dessutom är det i de fall man är tveksam om vad som har framkallat döden som man definitivt ska kalla dit rättsläkare, säger Sonny Björk.
Hade en rättsläkare kallats till platsen, så hade rättsläkaren bland annat tagit kroppstemperaturen för att kunna räkna ut en mer exakt dödstid. Det görs inte. I stället körs kroppen iväg.
Varken livbojen eller träskylten tas i beslag, trots att polisen ser vad man själv beskriver som blodfläckar på dem.
Obduktionen görs efter sex dagar. Dödstidpunkten uppskattas då ligga inom ett spann på tolv timmar. Spannet blir så stort eftersom rättsläkare aldrig kallades till platsen.
Det här tar rätten också fasta på. Den 28 december frias de misstänkta pojkarna för mord med hänvisning till att man inte kan utesluta alternativa händelseförlopp. Exempelvis skulle en annan person kunnat misshandla Gica Hortolomei-Lupu, efter det att han blivit liggande efter pojkarnas misshandel.
Däremot döms den straffmyndiga pojken för misshandeln.
Också innan domen har delar av brottsutredningen fått kritik, bland annat av tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem i Jönköpings-Posten.
Polischef Lennart Leijon ser ingen anledning till självkritik gällande polisens agerande, utan hänvisar till förutsättningarna man hade då.
– Och de här sakerna som låg kringströdda i parken satte man mer i samband med sysslolösa ungdomar som varit och stökat i en park, man satte inte det i direkt samband med att sakerna hade använts för att misshandla den här personen.
Samtidigt såg man blod på dem?
– Man gör ändå inte den bedömningen på platsen.
Åklagaren har ännu inte beslutat om hon ska överklaga domen, senast på fredag ska ett eventuellt överklagande ha inkommit till domstolen.