Tor Borg, fristående analytiker och tidigare chefsekonom på banken SBAB.
Lyssna: Kritik mot bankens räntehöjning
Bankerna höjer räntorna på bolån efter riksbankens höjning av reporäntan. Överdrivet, tycker fristående analytikern Tor Borg.
– Som jag ser det är det ganska många banker som nu passar på och skyller på riksbanken.
Efter Riksbankens höjning av reporäntan i slutet av december har de flesta banker höjt räntorna på bolån de senaste dagarna.
Men höjningarna är överdrivna och handlar mer om att bankerna tar chansen att öka vinsten på bolånen. Det säger Tor Borg som är fristående analytiker och tidigare chefsekonom på banken SBAB.
– Som jag ser det är det ganska många banker som nu passar på och skyller på riksbanken. För tittar man på deras bakomliggande finansieringskostnader så har inte de förändrats särskilt mycket, säger Tor Borg.
Hur ska man uppfatta det bankerna säger nu?
– Jag tycker man ska uppfatta det bankerna säger som att de vill höja sina bolånemarginaler lite. Och som privatperson tycker jag man ska se det som ett utrymme för att höra av sig till sin bank, om banken höjer räntan.
Efter att först ha avvaktat Riksbankens höjning i december har nu de fyra storbankerna, Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB och andra bolåneinstitut med kort mellanrum beslutat om höjningarna, på vissa lån 0,2 procentenheter.
Bolånen är bankernas viktigaste intäktskälla. Bolånemarginalerna, alltså skillnaden mellan kundens kostnad för att låna och bankens kostnad för att finansiera lånet, ligger i dag på en historiskt hög nivå.
Bankernas uppfattning är att höjningen är rimlig och en följd av dyrare upplåningskostnader.
Michael Skytt, som bolånechef på Nordea, menar till och med att bankerna inte kompenserat sig fullt ut.
– När vi lånar pengar av marknaden så ökar kostnaden för banken och då måste vi också höja priset mot kund, säger Nordeas Michael Skytt.
Och det här motsvarar den ökade kostnaden då, menar du?
– Snarare mindre. Reporäntan höjdes med 25 punkter och säg då att marknadsräntorna sedan november gått upp med över 30 räntepunkter, då har bankerna inte fullt ut kompenserat sig för den höjning av korta marknadsräntor som varit.
Men Tor Borg, tidigare chefsekonom på SBAB, håller inte med om att kostnaderna stigit så mycket.
– Bankerna finansierar sina bolån dels med att ge ut obligationer och dels med vanlig inlåning, våra lönekonton och våra sparkonton.
Obligationsräntorna har snarare gått ned den senaste tiden än upp. Och tittar man på räntorna på sparkonton och lönekonton så har de inte ändrats någonting.
– Fortfarande tror jag att konkurrensen är ganska dålig när det gäller bankerna, säger Tor Borg till Ekot.