Snusboden i Umeå hamn.
Lyssna: Experter: Snusförsäljningen strider mot kommunallagen
Umeå kommun är delägare i ett rederi som säljer snus i en hamn för att locka finländska resenärer till Sverige.
Men försäljningen strider mot kommunallagen, enligt experter som Ekot pratat med.
– Kiosken i terminalen ska ju som kommunallagen säger vara allmännyttig och det är den ju inte. Medlemmarna i Umeå kommun kan ju köpa snus i vilken butik som helst. Det finns ingen anledning till att kommunen ska ha en egen sådan verksamhet.
Rederiet NLC Ferry driver färjetrafik mellan Umeå och finska Vasa under namnet Wasaline. Bolaget som ägs till lika delar av Umeå kommun och Vasa stad öppnade en så kallad "snusbod" i färjeterminalen utanför Umeå för drygt fyra år sedan för att locka finländska resenärer.
I EU-länderna utom Sverige är det fortfarande förbjudet med snusförsäljning, något som EU-domstolen nyligen slagit fast.
Ekot är på plats en kväll när färjan lägger till i hamnen. En grupp passagerare bildar en kö vid försäljningen där de köper snusstockar, alltså snusdosor i flerpack. Några resenärer packar ner varorna i ryggsäckar som de har med sig. Sedan väntar de på att få kliva ombord igen för att åka tillbaka till Finland.
Så du åker färja för att kunna köpa ditt snus?
– Ja, i stort sett, säger en av resenärerna.
Är det värt det?
– Ja, ingen ska bestämma när jag ska sluta snusa. Bara jag själv, säger han.
Men enligt experter som Ekot pratat med strider alltså försäljningen mot kommunallagen. Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
– Det är nog ett av de tydligaste exemplen på en verksamhet som inte ingår i den kommunala kompetensen, säger han.
Ekot har vid ett flertal tillfällen försökt ställa frågor om snusförsäljningen till bolagets företrädare. Men vd:n Peter Ståhlberg vill inte låta sig intervjuas.
– Jag vet inte om det är du som är dum eller om det är jag, säger han.
– Jag kommenterar som vd precis vad jag vill och snuset kommenterar jag inte.
Styrelseordförande Mikael Öhlund, som också är koncernchef på Umeå kommun, vill inte heller ge några kommentarer men reagerar ändå på experternas kritik.
– Det här är inte ens ett svenskt bolag, så de kanske ska läsa på regelverket lite. Det är ett finskt bolag det här.
Professor Olle Lundin menar att det inte spelar någon roll att bolaget är registrerat i Finland.
– Poängen är att det är en svensk kommun som äger en andel av bolaget och då blir kommunallagen tillämplig på vad man får och inte får göra, säger han.