Hyresfastighet i Råcksta i västra Stockholm.
Lyssna: Hyrorna höjs med 1,3 procent
Hyresgästerna ser ut att kunna räkna med relativt låga höjningar nästa år.
– Höjningarna håller sig runt 1,3 procent, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.
Just nu pågår förhandlingarna kring nästa års hyreshöjningar och hittills är avtalen klara för en åttondel av de totalt 800 000 lägenheter som ägs av de kommunala bostadsbolagen. Och de visar alltså att höjningarna blir runt 1,3 procent nästa år. Det innebär att den som i dag har en hyra på 7 000 kronor får en höjning med runt 90 kronor i månaden.
Höjningen är lite högre än den senaste, som var på 1,0 procent, men i ett historiskt perspektiv är även 1,3 procent lågt. Det är också lägre än vad inflationen, alltså den allmänna prisökningen i samhället, ligger på nu.
Hyresgästföreningen menar att hyressättningen, som bygger på en slags poängskala med olika faktorer som lägenhetsstandard och närhet till kommunikationer och annat, funkar bra.
– Ja jag skulle verkligen säga att bruksvärdessystemet verkligen fungerar. Det är ett system som balanserar tre olika intressen. Vi får en stabil och långsiktig utveckling för uthyrarna där hyran aldrig går ner. Sedan finns konsumentskyddet, och det tredje är samhället i stort, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.
Det håller inte juristen Haymanot Baheru, som forskar kring just hyressättning, med om.
– I dagsläget finns det inga möjligheter för hyresgäster att förstå varför de betalar en viss hyra, säger hon.
Hyresgästföreningen företräder de boende i 90 procent av alla hyresförhandlingar med fastighetsägarna. Motsvarande upplägg med kollektiva förhandlingar finns på arbetsmarknaden. Men exakt vilka principer som styr i hyresförhandlingarna är oklart, menar Haymanot Baheru.
- Vi behöver fundera på om det kollektiva förhandlingssystemet verkligen fungerar. Det saknas transparens och det saknas en neutral part som kan vara med och ta tillvara samhällets behov av att hyresmarknaden fungerar långsiktigt, säger hon.
Hör mer om bostads- och hyresmarknaden i veckans Ekonomiekot Extra.