Lyssna: Ny rapport: Sverige bäst på att bidra till global utveckling
I dag publiceras en internationell forskningsrapport som rankar rika länders positiva påverkan på resten av världen och bidrar till global utveckling.
Det sju områden som den ansedda tankesmedjan Center for Global Development, CGD, forskar om är bistånd, miljö, handel, säkerhet, migration, teknik och ekonomi. Forskningen resulterar i en årlig rapport, som Sverige alltså toppar i år.
Därefter följer Danmark, Finland och Tyskland, medan Polen, Grekland och Sydkorea hamnar längst ner. Det är alltså 27 rika länders politik som tankesmedjan granskar med hjälp av omfattande data från bland annat OECD och FN.
– Till exempel är det svenska biståndsprogrammet ett av de bästa i hela världen, och det gäller kvalitet och kvantitet. Sverige är också jättebra när vi kollar på migrationspolitiken och på miljöområdet, säger Anita Käppeli, en av CGD:s chefer och författare till rapporten.
När jag nämner att vi just avslutat en valrörelse här, där många partier varit mycket kritiska mot just integrationspolitiken, skrattar Anita Käppeli till.
– Jo, det är ganska spännande, det skulle jag säga. När vi tittar på integrationspolitiken på pappret i alla fall, så ser vi att Sveriges politik är jättebra. Men det verkar nästan som om att känslan i befolkningen är olik, att det inte känns som att den fungerar.
Du säger alltså att folks upplevelse är en annan än hur politiken faktiskt är utformad, kan man säga så?
– Ja, ja det skulle jag säga, säger Anita Käppeli på CGD.
När det gäller Sveriges bidrag till en trygg värld, är det däremot sämre ställt: där hamnar Sverige först på plats 20. Skälet är vapenexporten.
– Säkerhet är ju en förutsättning för utveckling i alla länder och Sverige har en ganska stor vapenexport till fattliga och odemokratiska länder, säger Käppeli.
Det är däremot inte så att det alltid är de rikaste länderna som har den bästa politiken, enligt tankesmedjan. Till exempel rankas Slovakien i topp vad gäller miljöpolitiken, bland annat på grund av låga utsläpp, hög bensinskatt och att staten satsar på alternativa energikällor.
USA kommer långt ner i listan, på plats 23. Nästa år blir det förmodligen en ännu sämre placering, tror Anita Käppeli, på grund av den nuvarande regeringens handelspolitik, med höjda tullar.
Trots sin förstaplacering har Sverige mycket att lära av andra länder, menar Anita Käppeli.
– Jag tror att Sverige kan lära sig av andra länder när det gäller teknik och säkerhet. Sveriges poängtal i indexet belastas ju verkligen av den ganska stora vapenexporten till odemokratiska stater, och relativt svagt statligt stöd av forskning av utveckling - och spridningen av tekniska framsteg till fattiga länder.