Annika Strandhäll.
Lyssna: "Det är fullständigt häpnandväckande"
Socialminister Annika Strandhäll öppnar för att se över lagen, för att säkerställa att beslut om att inte ge patienter livsuppehållande vård hanteras på ett korrekt sätt. Det efter att Ekot avslöjat allvarliga brister kring de här livsavgörande besluten.
– Det är fullständigt häpnandsväckande. Det finns ett väldigt tydligt regelverk för exakt hur man ska fatta de här besluten och vad som ska dokumenteras i journalerna. Att det inte görs är naturligtvis oacceptabelt. Och de brister som nu är kartlagda här och uppenbarade i och med Ekots granskning förväntar jag mig att man omedelbart som vårdgivare tar tag i, säger Socialminister Annika Strandhäll (S).
Patienter riskerar att i onödan dö ensamma, när vårdpersonal inte berättar för varken patienten eller närstående att man inte tänker ge livsuppehållande behandling längre. När vårdpersonal blandar ihop vilka patienter som ska få livsuppehållande behandling och vilka som inte ska det, riskerar fel patient att nekas vård.
Och om besluten inte tas på tillräckligt bra grund, finns också en risk att patienter nekas behandling som hade kunnat rädda patienten.
Alla de här riskerna och felen, har identifierats när Ekot granskat hur sjukhusen hanterar beslut om att inte ge patienter livsuppehållande vård, så kallade behandlingsbegränsningar.
– Man blir ju väldigt tagen när man hör det här. Det här handlar ju om beslut över enskilda människors liv och död, säger Annika Strandhäll.
Att behandlingsbegränsningar finns är viktigt, exempelvis för att patienter inte ska behöva genomgå en smärtsam behandling som ändå inte kommer att hjälpa. Men det är viktigt att besluten tas på rätt sätt, så att de här riskerna inte uppstår.
Förutom att Annika Strandhäll förutsätter att sjukhusen nu själva ser över det här, så kommer hon att ta upp frågan i sin myndighetsdialog med både Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, och hon ser positivt på en nationell översyn. Socialministern är också öppen för att det kan behövas fler åtgärder än så.
– Är det så att vi politiskt behöver gå in och göra något mer, lagstiftningsvägen eller via myndigheter, för att det här ska fungera som är avsett och som riktlinjerna anger, så kommer jag vara mycket lyhörd för det, säger hon.