Studenter i biblioteket på Södertörns högskola.
Lyssna: "För arbetsmarknaden är det inte bra"
På måndag går tiden ut för att söka till höstterminen på högskolor och universitet. Under de senaste åren har fler än 6 av 10 sökande varit kvinnor och inför våren ökade skillnaderna mellan könen ytterligare.
– För arbetsmarknaden är det ju inte bra, för den riskerar också att bli könssegregerad, säger Tuula Kuosmanen, analyschef på Universitets- och högskolerådet.
Att andelen män som söker har minskat ytterligare förklaras bland annat med att det blivit lättare att få jobb inom många traditionellt sett manliga yrken utan krav på högre utbildning.
Och det syns också i arbetslösheten som fortsätter att sjunka. I mars låg den på 7,2 procent, jämfört med 7,7 procent för ett år sen, enligt Arbetsförmedlingens statistik.
Hela nedgången förklaras just av att fler män fått jobb, bland kvinnorna ser man ingen minskning.
Och när det gäller långtidsarbetslösheten så fortsätter den istället att öka - särskilt bland kvinnor, även om männen totalt sett fortfarande är fler.
155 000 av de totalt 359 000 personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har varit utan jobb i minst ett år. De allra flest är utlandsfödda.
– Faktum är att utrikesfödda svarar för nästan hela tillskottet av arbetskraften och har gjort så i nästan tio års tid. Vi ändrar om befolkningens struktur och då påverkar vi arbetslöshetens sammansättning också, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson.
– Den enskilt viktigaste lösningen är utbildning. Vi vet så tydligt att det är personer med svag utbildning som ofta blir långtidsarbetslösa. Utbildning för att komma i arbete är en av de allra viktigaste åtgärderna här, säger han.
Trots den ekonomiska uppgången i samhället i stort har andelen långtidsarbetslösa legat på ungefär samma nivå ända sedan finanskrisen för tio år sedan. Men nu kan en vändning vara på gång.
– Det tar mycket längre tid för långtidsarbetslösheten att gå ner. För när konjunkturen vänder och blir bättre är det typiskt att företagen föredrar att anställa korttidsarbetslösa.
– Det är inte förrän man har tömt den resursen som man börjar anställa ur gruppen långtidsarbetslösa, och det innebär att det först är i slutet av en högkonjunktur som man ser nedgången komma på allvar i långtidsarbetslöshet. Så det borde börja komma igång snart, det är det typiska mönstret, säger Anders Forslund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.
Hör mer om arbetsmarknaden och vilka utbildningar som ger störst möjlighet till jobb i senaste Ekonomiekot Extra.