Tatiana Vinnitjenko är ordförande för hbtq-organisationen Moscow Community Center. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Lyssna: Undersökningar visar att våldet mot hbtq-personer har ökat
I Ryssland finns oro för att situationen för hbtq-personer kommer att bli värre de kommande sex åren med Vladimir Putin som president.
Under hans senaste mandatperiod har politiken i Ryssland gått åt ett mer konservativt håll och för snart fem år sedan klubbades den så kallade anti-gaylagen igenom.
Sveriges Radios korrespondent Palmira Koukkari Mbenga har träffat den prisvinnande hbtq-aktivisten Tatianna Vinnitjenko i Moskva.
– Tyvärr tror jag att det kommer att bli värre, för vi har ingen chans att må bra med Putin vid makten. Folk kommer att fortsätta lämna landet, säger Tatiana Vinnitjenko, som är ordförande för hbtq-organisationen Moscow Community Center.
Syftet med lagen som förbjuder propaganda av icketraditionella sexuella relationer bland minderåriga, menar politikerna är att skydda barnens hälsa. Den har fått kritik både i och utanför Ryssland.
Det finns undersökningar som visar att våldet mot hbtq-personer har ökat i Ryssland sedan lagen infördes. Tatiana Vinnitjenko har märkt av ett hårdare klimat.
– Det blir värre och värre för varje år. Det känns som att ingen tycker om oss och ingen vill ha oss här, säger hon.
Själv röstade hon på Ksenia Sobtjak, den uppmärksammade Putinkritiska kandidaten som fick runt en och en halv procent av rösterna i presidentvalet. Sobtjak har uttalat sitt stöd för hbtq-personers rättigheter i Ryssland och Tatiana Vinnitjenko tror att hon förlorade röster på det.
De senaste åren har det vuxit fram en proteströrelse i Ryssland, som till stor del består av unga. De är kritiska till Vladimir Putins sätt att styra Ryssland och många av dem vill se ett mer öppet och mindre konservativt samhälle. Tatiana Vinnitjenko tror att det bådar gott på lång sikt.
– Det måste jag tro, annars hade jag redan flyttat härifrån. I slutet av mitt liv tror jag att jag kommer att få se, kanske inte samkönade äktenskap men åtminstone ett slut på diskrimineringen, säger hon.