Donsö hamn. Arkivbild.
Lyssna: Facket: Oerhört postivt
För första gången på många år växer nu den svenska handelsflottan. Tre västsvenska rederier flaggar in totalt åtta fartyg till Sverige, efter en långvarig utflaggningstrend.
Ordföranden på Seko Sjöfolk, Kenny Reinhold, välkomnar beskedet om inflaggning.
– Vi ser det som oerhört positivt! Det var just de rederierna som man kan säga startade utflaggningen runt 2009-2010, säger Kenny Reinhold till Ekot.
– Känslorna var ju upprörda på den tiden. Vi förlorade många arbetsplatser och mycket medlemmar. Likväl som känslorna var upprörda då, lika glädjande är det faktiskt att se att de kommer tillbaka.
Enligt fackordföranden har Seko sjöfolk tappat över tusen medlemmar sedan 2009. Under samma period har den svenskflaggade handelsflottan mer än halverats.
2009 fick 217 fartyg svenskt sjöfartsstöd, i år är det mindre än 100, enligt Delegationen för sjöfartsstöd.
Svenska skatter har varit ett skäl till utflaggningen, som framför allt har skett till grannländer som Danmark. Flera rederier har även flyttat sina huvudkontor från Sverige.
Måndag 4 december kommer dock bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth till Donsö i Göteborgs södra skärgård. Där ska man fira att öns rederier har valt att flagga hem totalt åtta fartyg. Det innebär att den svenska handelsflottan växer igen, åtminstone just nu.
– Det känns bra att villkoren i Sverige, att bedriva rederiverksamhet och flagga fartygen med svensk flagg, är bättre nu, säger professor Johan Woxenius vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Att den negativa trenden tycks vara bruten är viktigt, enligt Woxenius, inte minst för försäkringsbolag, banker och annan expertis i det så kallade klustret runt den svenska sjöfarten.
– Kan vi bryta det och återfå en del fartyg kan vi nog behålla det som var en stor risk att vi skulle tappa annars.
Tonnageskatten som infördes i år ses som ett skäl till en ny försiktig optimism inom svensk rederinäring. Flera personer som Ekot har pratat med tror att det här kan få fler unga svenskar att våga satsa på ett jobb på sjön.
– Under lång tid har det varit de här varningssignalerna runt sjöfarten, att "nej, det är nog på väg bort". Är det ingen svensk flagga där bak är det nog inga svenska sjömän ombord, säger Johan Woxenius.
– Men nu kommer nog framtidstron tillbaka, så jag tror att vi kan se att ungdomen söker sig tillbaka till utbildningarna inom det här området.