Genrebild.
Lyssna: "Det handlar om hundratals miljoner"
Staten och landstingen skulle kunna spara stora summor, om förskrivningen av billigare läkemedel, generika, fungerade bättre.
– Det handlar om hundratals miljoner varje år, det gör det ju, det säger Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola.
Mats Bergman har tillsammans med David Granlund, docent i nationalekonomi vid Umeå universitet, skrivit en artikel om läkemedelskostnader som publicerats i tidskriften Ekonomisk debatt.
Tittar man på marknaden för läkemedel, där patentet gått ut och det finns billigare kopior, så kallad generika, så handlar det om mellan 6 och 7 miljarder per år i Sverige.
Tanken är att den billigare kopian ska användas, för att på så sätt spara pengar, men trots det så är ungefär en fjärdedel av läkemedlen ursprungspreparatet, och eftersom det är dyrare, så motsvarar det ungefär häften av den totala summan.
Nu finns det undantag från att det billigaste läkemedlet alltid ska väljas, exempelvis att det kanske är slut i lager eller att läkare förbjudit att något annat än ursprungsläkemedlet används, men mer än hälften faller inte in under de förklaringarna.
Teoretiskt skulle besparingen för stat och landsting kunna handla om ett par miljarder kronor per år, men så mycket tror inte Mats Bergman är rimligt att tro att det kan bli, däremot handlar det om hundratals miljoner per år. Exempelvis, en besparing på fem procent av den totala summan är ungefär 350 miljoner kronor.
Det finns redan läkemedelskommittéer och andra åtgärder för att styra mot det billigaste läkemedlet, men Mats Bergman tror att det går att göra mer.
– Det är information riktad till läkare i första hand, kanske att vi också skulle behöva veta mer om varför en så stor andel går till läkemedel som inte är det billigaste alternativet, säger Mats Bergman.