Vid Tuveskredet 1977 blev över 400 människor hemlösa och risken för skred i Göta älvdalen är fortfarande stor.
Lyssna: "Man behöver omedelbart sätta igång och skredsäkra"
Nästa år får Statens geotekniska institut, SGI ett utökat ansvar i arbetet att motverka skred längs Göta Älv. Området är Sveriges mest skredkänsliga och pekas ut av regeringen som särskilt utsatt för klimatförändringar.
– Göta älv är vattenförsörjning för stora delar av Västra Götaland och ett väldigt viktigt område och därför har regeringen för första gången pekat ut ett specifikt område där vi nu också avsätter pengar för att man ska kunna jobba med anpassning och skredsäkring längs Göta Älv, säger Isabella Lövin, klimat- och vice statsminister.
Raset i Tuve för 40 år sedan är ett exempel på flera större skred som skett genom åren i Göta älvdalen. Nio personer dog och över 400 blev hemlösa i skredet som beskrivs som en av de största naturkatastroferna i Sverige.
Statens geotekniska institut har kartlagt riskerna för skred längs hela Göta älv från Vänern ner till Göteborg och visar i sin rapport att klimatförändringarna med mer nederbörd och mer ojämna och kraftigare vattenflöden kommer öka riskerna ytterligare.
– Vi ser att det finns en förhöjd risk i hela Göta älvdalen så där behöver man omedelbart sätta igång och skredsäkra, säger HannaSofie Pedersen på SGI.
Längs Göta Älv finns riksväg, järnväg och mycket bostäder. Vattnet har stor betydelse för sjöfarten, elkraftsproduktion och förser Göteborg med dricksvatten. Ett ras i älven skulle få stora konsekvenser.
Regeringen föreslår för de kommande tre åren nästan en halv miljard kronor i klimatanpassningsåtgärder varav en del väntas gå till Göta Älv och SGI får ett utökat uppdrag. Med SGI som ordförande kommer arbetet effektiviseras i en grupp sammansatt av samtliga inblandade myndigheter och kommuner.
– Just när det gäller vattendrag så har det ju den speciella egenskapen att det som händer på ett ställe längs vattnet påverkas också alla de som bor längre ner så här behöver man samarbeta säger klimatminister Isabella Lövin.