Bild från i somras när ensamkommande demonstrerade mot utvisningar till Afghanistan och Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen (t.h.)
Lyssna: Christina Höj Larsen (V): Tycker det är ett självklart krav
I väntan på regeringens nya lag, som gör att fler ensamkommande kan få stanna i Sverige, kommer nu krav från flera håll på att ställa in alla tvångsutvisningar av personer som kan komma att beröras av den nya lagen.
Vänsterpartiet anser att regeringen måste agera och anser att det är ett självklart krav, säger Christina Höj Larsen, partiets migrationspolitiska talesperson.
– Regeringen behöver ge ett akut besked kring vad de tänker göra för dem som nu kommer att hotas av tvångsutvisning i väntan på den här nya lagstiftningen, och det behöver vara ett moratorium eller ett stopp för tvångsutvisningarna under tiden, säger Christina Höj Larsen.
Det var i måndags som regeringspartierna, efter hårda förhandlingar, presenterade en uppgörelse om ensamkommande ungdomar. Förslaget innebär att de som har drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider ska få en ny chans att stanna i Sverige för att gå i gymnasiet. Mellan 6 000 och 8 000 unga kan komma att beröras, enligt migrationsministern.
Regeringen vill att lagen ska träda i kraft före sommaren 2018, förutsatt att riksdagen säger ja. Vänsterpartiet har öppnat för att ställa sig bakom förslaget, men kräver att regeringen agerar redan nu, så att ingen som kan komma att omfattas av den nya lagen, ska tvångsutvisas från Sverige innan ett ändrat regelverk finns på plats.
– Det tycker jag är ett helt självklart krav, säger Christina Höj Larsen.
Samtidigt gäller ju fortfarande den nuvarande lagstiftningen. Och varför ska man tillämpa andra regler tills vidare, tycker du?
– Det ska man göra för att vi inte vill utsätta de här ungdomarna för att tvinga ut dem i ett liv som gömda, säger Christina Höj Larsen.
Det här är ett krav som flera organisationer redan driver. Kinna Skoglund är talesperson för nätverket Vistårinteutt.
– Ja, det blir ju orimligt annars om man står och säger att de här ungdomarna, de ska inte drabbas av byråkratin, att det har tagit så här lång tid, och nu gör man ju precis tvärtom. Att det tar så här lång tid att få ett lagförslag på plats, då drabbar det ju igen samma ungdomar som man pratar om, säger hon.
Även internt i Socialdemokraterna höjs röster för att tills vidare stoppa tvångsutvisningar av ensamkommande. Så här säger Ulf Bjereld, ordförande för sidorganisationen Tro och Solidaritet.
– Och jag förutsätter att regeringen eller Migrationsverket tar ansvar, det vill säga att man ställer in utvisningarna i väntan på den nya lagen. Allt annat vore orimligt.
Enligt uppgift till Ekot har Miljöpartiet, som ju drivit på för att de ensamkommande ska få stanna, inte lyft just den här frågan under förhandlingarna med Socialdemokraterna.
Hittills i år har det genomförts 60 tvångsutvisningar till Afghanistan.
Migrationsminister Helene Fritzon säger att hon har stor förståelse för att det nu reses olika krav, men att regeringens linje ligger fast.
- Myndigheterna har att arbeta efter gällande lagstiftning, tills vi har en annan lagstiftning på plats. Men regeringens förslag, tar ju sikte på att lösa situationen för alla dem som kom före november 2015 och har väntat väldigt länge, säger hon.