– Aserbajdsjans utestengelse av et stort antall europeiske parlamentarikere er beklagelig, og beslutningen vil ytterligere komplisere Aserbajdsjans forhold til Europarådet. Det sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Maria Varteressian (Ap).
Forrige uke skrev Transit Magasin at Aserbajdsjan har innført innreiseforbud for 76 europeiske parlamentarikere, deriblant de tre norske stortingsrepresentantene Ingjerd Schou (H), Jone Blikra (Ap) og Lise Selnes (Ap). Årsaken er at de stemte for å utestenge Aserbajdsjan fra Europarådets parlamentarikerforsamling.
– Denne saken dreier seg først og fremst om forholdet mellom Aserbajdsjan og Europarådet. Det er viktig for Norge å gjøre vårt syn kjent. Sammen med flere andre land tok vi derfor saken opp i Europarådet i dag. Også videre fremover mot klimatoppmøtet vil vi benytte egnede anledninger til å understreke viktigheten av menneskerettigheter i dialogen med Aserbajdsjan. Det er viktig for oss å formidle til Aserbajdsjan at utestengelsen som har skjedd, er beklagelig. Dette er ikke et konstruktivt bidrag til å løse en vanskelig situasjon knyttet til Aserbajdsjans deltagelse i Europarådets parlamentarikerforsamling, sier Varteressian.
Aserbajdsjan er vertsland for årets klimatoppmøte, COP29, som arrangeres i hovedstaden Baku fra 11. til 22. november.
Avstemningen om hvorvidt Aserbajdsjan skulle bli utestengt eller ei, fant sted etter at landet i fjor høst fengslet et stort antall aktivister og journalister i forbindelse med konflikten med Armenia om regionen Nagorno-Karabakh.
Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av 306 representanter og 306 vararepresentanter fra de 46 medlemslandenes nasjonalforsamlinger.
Også stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har beklaget avgjørelsen.
– Det er klart uheldig og sterkt beklagelig for samarbeidet at Aserbajdsjan som et av de 46 medlemslandene utestenger parlamentarikere fra andre medlemsland, har Gharahkhani sagt til Transit Magasin.