Добавить новость
World News in Dutch


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Kapalı ortamda sağlık için doğal reçete 'salon bitkileri'

Zaman 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zencirkıran, kapalı ortamlarda fazla vakit geçiren insanların, bu tür mekanlarda hava kalitesini artırmanın yolunun salon bitkilerinden geçtiğini söyledi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Zencirkıran, kapalı ortamlarda fazla vakit geçiren insanların bazı sağlık sorunlarıyla karşılaştığını belirterek, bu tür mekanlarda hava kalitesini artırmanın yolunun salon bitkilerinden geçtiğini söyledi.

Zencirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern çağın en yaygın sorunlarından birinin, ev veya ofis gibi kapalı alanlarda çok fazla vakit geçirmek olduğunu anlattı.

Kapalı ortamlarda zamanla biriken toksik maddelerin insan sağlığına zarar verdiğini vurgulayan Murat Zencirkıran, "Kapalı alanların havasında karbondioksidin dışında benzen, amonyak, ksilen ve formaldehit gibi kimyasallar da bulunur. Bu kimyasallar insanlarda baş dönmesi, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi pek çok rahatsızlığa yol açar. Aslında bu semptomların büyük bölümüne kapalı ortamda çok vakit geçirmek ve ortamdaki karbondioksit ile evlerimizdeki verniklenmiş malzemeler, sentetik kumaşlar, çeşitli ilaçlar ve cam temizleyicilerinde de bulunan uçucu kimyasallar neden olur. Kapalı ortamların yol açtığı rahatsızlıkları önlemek için benjamin çiçeği, flamingo çiçeği, salon sarmaşığı, salon eğreltisi, bodur hurma palmiyesi, kurdele çiçeği, Çin herdemyeşili, bambu palmiyesi, papatya, paşa kılıcı, barış çiçeği ve kasımpatı gibi bitkiler odalara konulabilir. Bunlar, iç mekan havasındaki kimyasalları büyük oranda ortadan kaldırarak, ortamın havasını temizler.'' şeklinde konuştu.

Zararlı kimyasallar için çiçek önerileri

Prof. Dr. Zencirkıran, cam temizleyicisi, mum ve parfümlerde bolca bulunan, zamanla ortam havasında biriken amonyağın sağlıklı kişilerde gözde tahriş ve öksürüğe neden olduğuna değindi.

Amonyağın fazla olduğu odalara kasımpatı, flamingo çiçeği veya salon palmiyesi gibi oda bitkilerinin konulmasını öneren Zencirkıran, "Haşere ilacı, mürekkep, ev boyası ve deterjanlarda sıklıkla bulunan benzen ise yine havaya karışarak deriyi irite eder, aynı zamanda solunum yolları rahatsızlıklarına neden olur. Benzenin emilmesi için de kapalı mekanlara salon sarmaşığı, paşa kılıcı, jerbera, aloe vera, kurdele çiçeği, kasımpatı veya bambu palmiyesi konulabilir." diye konuştu.

Читайте на сайте


Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. Абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city
Музыкальные новости
Новости России
Экология в России и мире
Спорт в России и мире
Moscow.media










Топ новостей на этот час

Rss.plus