Добавить новость

Игорь Брынцалов вручил награды коллективу РИАМО за высокий профессионализм

«Скоро все вернутся домой и обнимут своих близких»: интервью с участником СВО

Цены на большой внедорожник Honda Pilot 2025 в России поменялись: теперь он на 3 млн рублей дешевле Toyota Grand Highlander

Разговор о важном. Что Путин обсуждал с лидерами СНГ в дружеской обстановке

World News in Dutch


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Mehmed Niyazi - Tarih şuuru

Zaman 

Günümüzü ortaya çıkaran tarihtir. Ne yazık ki biz her şeyimizi Avrupa'dan aldığımız gibi son dönem tarih bilgilerimizi de oradan aldık;

Lamartine, Hammer, Zirkeissen, Jorgo'ya atıf yapanlar bilimsel oluyorlar. Onlar da istedikleri şekilde tarihimizi kendilerine göre değiştiriyorlar. Tarihimizi doğru okuyabilmek için köklü fakülteler kurmalı, bunun için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamalıyız.

Eskiden tarih şuuru halkta bulunurdu; halkla münevver aynı minval üzereydiler. Zaten kalabalığı millet yapan bu unsurdu. Eskiler tarih şuuruna ‘Gelenekte var mı?' derlerdi. Bugün ise ‘Gelenekte var mı?' sorusunu ne halk ne de aydınlarımız soruyor. Hâlbuki ülkemizde her şehirde üniversiteler kuruldu; basın yayın organları halkımızı kuşatıyor, ne gariptir ki tarih şuurundan uzaklaşıyoruz. Bu bizi kendimize yabancılaştırıyor.

Geçmişimize bakınca eli öpülesi ceddimiz tarih şuurunu ve aynı zamanda devlet idaresini bizden çok daha iyi biliyorlardı. Selçuklu çökünce, uçbeyliğinin başında bulunan Osman Gazi bağımsızlığını ilan edebilirdi; milleti, toprağı, bayrağı vardı; para da bastırmıştı. Fakat öyle bir yola başvurmadı; teenniyi elden bırakmadı. Zira devlet hayatı teenniyle beraber fırsatları değerlendirmek demekti; illa fırsatların peşinde koşmak devlet adamının biricik ideali değildi. Orhan Gazi döneminde topraklarımız çok genişledi; devlet bütün kurumlarına kavuşmuşken ve üzerinde de bir otorite yokken, yani Selçuklu da yıkılmışken ‘Han' unvanı kullanılmadı; ‘Orhan Gazi' adıyla yâd edildi. Onun oğlunun döneminde devlet süper güç olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyordu; o da ‘Hüdavendigar'lıkla yetindi. Niğbolu Savaşı'ndan sonra devrin töresine uyarak Mısır'daki halife ‘Sultan'ül İklim-i Rum' başlığıyla Yıldırım Bayezıd'a menşur gönderdiği halde, o, bastırdığı paralara ‘Bayezıd İbn-i Murad' yazdırdı. İkinci kurucu olarak anılan Mehmed ‘Çelebi'likle iktifa etti. Devletin sınırlarını Asya ve Avrupa'da çok genişleten II. Murad'a bazen ‘Han' dendi, bazen denmedi. Ne zaman ki II. Mehmed İstanbul'u fethederek yüzyıllardır sürüp gelen rüyayı gerçekleştirince ‘Han' unvanını kullanmaya başladı. O tarihe kadar Osmanlılar, Selçuklular adına devleti yönettiklerini söylerlerdi; ikindi vakitlerinde nevbetleri vurdururlar, hatıralarını yaşatırlardı; zira millet uzun yıllar Selçuklu hanedanının gölgesinde yaşamış, ona vicdanında yer vermişti. Millet vicdanının devlet hayatındaki önemini bildiklerinden, onunla karşı karşıya gelmemeye dikkat ediyorlardı.

Osmanlı'nın Batı'ya karşı üstünlüğünü kaybetmesinin sebeplerinden en önemlisi ekonomide itici güç rolünü oynayan demir ve kömürün topraklarında yeterince bulunmamasıydı. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren petrolün önemi demir ve kömürün önüne geçti. O zamana kadar bilinen petrol rezervlerinin pek çoğu da Osmanlı topraklarındaydı. Ölümle yarış başlamıştı; biz petrolün imkânlarını hayatımıza katarak ayağa kalkmak istiyorduk; emperyalistler de Osmanlı'yı ortadan kaldırıp petrollerine konmanın peşindeydiler. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinin de sebebi buydu.

Her şeye rağmen İslam âleminde ağırlığı bulunan Osmanlı'yı tarihe gömmeden petrol kuyularının güvenliğini sağlamaları mümkün değildi. Trablusgarp'tan beri dövüşen Osmanlı'nın insan gücü çok azalmıştı, millet açlıkla ve sefaletle boğuşuyordu. Silahlandırılıp İzmir'e çıkarılan Yunanlıları denize dökmek için milletimiz canını dişine taktı, Hindistan Müslümanları arasında yardım cemiyetleri kuruldu. Genci, ihtiyarı, âlimi, cahiliyle emsalsiz bir dayanışma sergiledik. Misak-ı Milli sınırlarına ulaşamasak da küçümsenmez bir vatana sahip olduk.

Devletin temeli milletin vicdanındadır. Hangi sebeple olursa olsun, onu milletimizin vicdanından koparacak işlere kalkışmak veballerin en büyüğüdür. Ama kim vebali anlar ki; bu da ayrı bir problem.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

В Крюкове обновлены фасады двух нежилых строений

«Скоро все вернутся домой и обнимут своих близких»: интервью с участником СВО

Собянин: В новогодние праздники московские городские службы будут работать круглосуточно

Фигуристка Худайбердиева: аренда жилья обходится мне в 135 тысяч рублей в месяц

Музыкальные новости

Несколько банков понизили ставки по вкладам после заседания ЦБ РФ

Нейросети Яндекса помогут пользователям найти сведения о предках из Якутии

Квоты, вузы и безопасность. О чем говорили на встрече Путин и Рахмон

Актриса Фатеева рассказала о повлиявших на ее жизнь врачебных ошибках

Новости России

Отец покойного Яниса Тиммы сомневается, что Анна Седокова прилетит на похороны

Разговор о важном. Что Путин обсуждал с лидерами СНГ в дружеской обстановке

Захарова: Киев не может сам создать ядерное оружие

Игорь Брынцалов вручил награды коллективу РИАМО за высокий профессионализм

Экология в России и мире

В Москве прошла международная премия «The Women’s Business Awards - 2024»

Подкаст "Женское дело. Лаборатория успеха". В гостях Евгения Толстикова

BIA Technologies оптимизировала адресную доставку «Деловых Линий» в дни пикового спроса

СЛД «Сольвычегодск» прошло ресертификацию системы менеджмента качества (СМК)

Спорт в России и мире

Двукратного чемпиона «Больших шлемов» в паре Перселла временно отстранили за употребление допинга

Елена Рыбакина проводит 100-ю неделю подряд в топ-10 рейтинга WTA

Матс Виландер: «В 2025-м Синнер выиграет больше «Шлемов», чем Алькарас. Мой очень, очень, очень смелый прогноз – один из них оформит календарный Большой шлем»

Юлия Путинцева заявила о «зависти» к Елене Рыбакиной

Moscow.media

Погожий денёк...

Управление рисками в логистике: как минимизировать потери и обеспечить бесперебойную доставку

Для очистки прудов в дендропарке Екатеринбурга потребовался специальный экскаватор

Пьяный орловчанин не смог вылететь из Нового Уренгоя











Топ новостей на этот час

Rss.plus






РЕН ТВ покажет концерт "Алисы" в ДК имени Горбунова

Разговор о важном. Что Путин обсуждал с лидерами СНГ в дружеской обстановке

«Скоро все вернутся домой и обнимут своих близких»: интервью с участником СВО

Захарова: Киев не может сам создать ядерное оружие