Добавить новость


World News in Dutch


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Uyanır uyanmaz ellerinizi yıkayın

Zaman 

“Sizden biriniz uykudan uyandığı zaman, elini üç defa yıkamadan su kabına daldırmasın. Çünkü elinin nerede gecelediğini bilemez.” (Buhari, Vudû, 26)

Sağlıklı insan vücudunda kişiye zarar vermeden, denge içinde ve farklı vücud bölgelerinde, farklı cins ve sayıda yaşayan mikroorganizma topluluklarına flora diyoruz.

Bu mikroorganizmaların cinsi, sayısı bulunduğu yere göre değişiyor. Mesela saçlı deride bu sayı bir santimetrekarede bir milyon iken, koltuk altında beş yüz bin, kolumuzun ön kısmında da on bin civarındadır.

Bu bakteriler vücudumuzda bulundukları yerlerde zararsız, hatta koruyucu görev yaparlarken, kendi yerlerinin dışında hastalık sebebi olabilirler. Bu nedenle hem günlük hayatımızda hem de sağlık müesseselerinde el yıkama hayati bir gündem maddesidir.

ELLERİMİZ NERELERE DEĞİYOR?

Çalıştığım hastanede sağlık personelinin el yıkamasının önemini anlatma amaçlı bir uygulamamız olmuştu. Hastanemizin çalışanlarını seminer salonuna davet ettik. Seminer salonunun kapı koluna da bolca fosfor sürdük. Salona her girenin kapıyı kendisinin açıp kapamasına dikkat ettik. Dolayısıyla katılımcıların eline bolca fosfor sürülmesini sağladık. Seminer salonuna alınan davetlileri yaklaşık yirmi dakika beklettik. Ardından sunumu başlatmak için tüm ışıkları kapattık. Böylece karanlıkta bir projeksiyonun, bir de fosforlu bölgelerin ışıkları yansımaya başladı.

Fosfor sebebiyle ışık gelen alanlar vücudun hangi bölgeleriydi dersiniz? O yirmi dakikanın içinde ellerin dolaştığı, değdiği her vücut bölgesi ışık saçıyordu. Saçlar, kulaklar, burun, kol altları...

Neden ilim penceresinden, Efendimiz'i anlatmıyoruz?

İdrakle bakarsak göreceğiz ki; dünyada Peygamber Efendimiz kadar temiz ve nezih ikinci bir insana rastlamak mümkün değil. Biz Müslümanların, dinimizi bilmeme ve hayatımıza hayat edemememizden kaynaklanan eksikliklerimizden dolayı, O'na layık bir ümmet olamama duygusu insanı ciddi mahcup ediyor.

İlk mikroorganizma 1675'te bulundu

Gündüz insanların yoğun bulunduğu ortamda, yirmi dakikada ellerimizin dolaşmadığı yer adeta kalmazken, gece uykuda geçen sürede ellerimizin seyahatleri ve bu seyahatlerde onlara eklenen doğal vücut bakterisi dediğimiz mikropların ellerimize misafir olduğunu bir düşünelim.

Ve ilk mikroorganizma tanımının da 1675 yılında yapıldığını hatırlayalım. Çağımızdan 1400 yıl önce, mikrobun adının bilinmediği bir dönemde, Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) nezih, fasih bir lisanla, feraset ve hikmetle ilm-i tıbbı en bedeviden en alime kadar herkesin anlayacağı bir üslupla ifade etmesi insanın O'na ve O'na bu ilmi veren Zat'a (cc) hayranlığını artıyor.

Dr. Figen Barlas Es'in Ailem Dergisi'ndeki yazısı için tıklayınız..

Читайте на сайте


Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. Абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city
Музыкальные новости
Новости России
Экология в России и мире
Спорт в России и мире
Moscow.media










Топ новостей на этот час

Rss.plus