Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'ye geldi. Ankara'ya Merkel Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından resmi törenle karşılandı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'ye geldi. Ankara'ya Merkel Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından resmi törenle karşılandı. Davutoğlu ve Merkel görüşmelerinin sonunda basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda bir gazetecinin Merkel'e yönelttiği “Gezi olayları ve sonrasında Türkiye'ye yönelik özgürlük ve insan hakları konusunda eleştirileriniz oldu. Bu durumun bugün düzelmediği görülüyor. Gazeteciler hapishanede, Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında çok gerilerde. Cizre ve Silopi'de insan hakları ihlallerinden bahsediliyor. Fakat, Almanya hükümeti sessiz? Halk arasında böyle bir izlenim var.” sorusu dikkat çekti.
Merkel soruya “Görüşmelerde her konuyu ele alıyoruz. Gazetecilerin çalışma koşulları hakkında konuştuk. Çözüm sürecinden ümitliydik ama her ülkenin teröre karşı hareket etme özgürlüğü vardır. 2-3 yıl önceki durumdan şimdiye geldiğimizde sorunlar çok değişti.” diye yanıt vererek sözü Davutoğlu'na bıraktı.
Başbakan Davutoğlu ise soruya yönelik şu açıklamalarda bulundu;
Basın toplantısı iki başbakan arasındadır. Üçüncü bir kişi tarafından soru sormaktan çok siyasi bir açıklama yapıldı burada. Türkiye'de herkes yapılan uygulamalara eleştiri getirebilir. Şunu unutmamalı: Eleştiri objektif şekilde ortaya konmalı. Her şey konuşuluyor. Gururla ifade ediyorum, ben bu ülkenin demokratik olgunluğundan gurur duyuyorum. Dünyanın hiçbir yerinde benim kadar halktan destek almış bir başbakan yok. Dünyada çok az başbakan halkından %49,5 destek alarak görevini yürütüyor.
Avrupa'da demokrasi çok başarılı ama Almanya'nın, İngiltere'nin bazı şehirleri ele geçirilmiş olsaydı ya da bir tarafında Suriye ve Irak olsaydı acaba nasıl bir tablo ortaya çıkardı? Vatandaşların can güvenliği teröristlerin özgürlük alanından daha önceliklidir. Biz de silah deposu haline gelen yerlerde vatandaşlarımızı korumak için her türlü tedbiri alırız.
Türkiye Avrupa standartlarında bir demokrasidir. Bizim için en kutsal şey vatandaşlarımızın can, mal güvenliklerini korumaktır. Her türlü güvenlik tedbirini alırım, bu konuda kimse insan hak ve özgürlükleri konusunda bir şey diyemez.
Türkiye'nin hapishanelerinde de gazetecilik işleri konusunda bir cezalandırma olmamıştır.
Basın toplantısından diğer satırbaşları şu şekilde;
Davutoğlu:
-Halep fiilen kuşatma altına alınmaya çalışılıyor. Yeni ve büyük bir insani trajedinin eşiğindeyiz. Gelişmelerden en fazla Türkiye ve AB etkileniyor. Sınırımızda 30 bine yakın Suriyeli bekliyor.
-Kimse Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor diye bu konuyu tek başımıza üstlenmemizi beklemesin. Mülteci meselesi sadece Türkiye'nin değil, dünyanın meselesidir. Hep beraber göğüslemek durumundayız.
-İnsan kaçakçılığının her türlüsü insanlık suçudur. Masum insanların üzerinden bir sektör oluşmasına kimse müsaade edemez. Polis ve emniyet birimlerimizin ortak çalışmasını artıracağız.
-Almanya ve Türkiye birlikte Frontex'in daha etkin çalışması için çaba sarf edecek. Mülteciler konusunda NATO'nun da devreye girmesi gerekli.
-Ortak bir hedef doğrultusunda aramızda bir çerçeve oluştu.
-Yunanistan ve Türkiye arasında ortak bir çalışma sağlanacak.
-Türkiye-AB konusunda da sürecin hızlandırılması için atılacak adımları görüştük.
Merkel:
-Binlerce insan acı içinde kıvranıyor, bombalı saldırılara maruz kalıyor. Biz Almanya olarak neler yapabiliriz, Türkiye neler yapabilir bunları konuştuk.
-Her tarafın sivillere karşı tüm operasyonları durduracağı konusunda mutabık kalınmıştı. Bu bildirge Rusya tarafından da imzalandı.
-Yasadışı göçten bahsettik. Emniyet güçleri arasında işbirliği söz konusu. Mülteciler konusunda Almanya üzerine düşeni yapmaya hazır.
-Ocak ayında Yunanistan'a geçen mültecilere baktığımızda sadece %45'i Suriye'dendi. Afganistan'dan, Kuzey Afrika'dan gelenler de vardı.
-Yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız.
-Türkiye bütün mültecileri kabul etsin demiyoruz. Yasal yollarla Avrupa'ya gelmesini istiyoruz. Çok sayıda insan yollarda ölüyor.
-Suriyeliler için evlerine, vatanlarına yakın bir yerde olmak da önemli. Bunun için de mali bir destek hazır.
-Türkiye'yle artık ortak bir sorumluluk taşıyoruz. Eylem planı, Türkiye'yi yalnız bırakmamayı hedefliyor.
Merkel, öncesinde Anıtkabir'i ziyaret ederek Atatürk mozolesine çelenk bıraktı. Buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Merkel, anı defterine, "Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde; çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin atası ve Avrupa'ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına derin saygılarımla." diye yazdı.
Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapacağı ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. (CİHAN)