In Wenen ontsnapten in 1938-’39 duizenden Joodse kinderen aan de nazi’s doordat hun ouders hen op de trein naar Groot-Brittannië zetten. Julian Borger schreef een onthullend boek over hen.
Zijn baas liet arbeidsmigrant Satnam Singh doodbloeden. Tekenend voor de uitbuiting in de Italiaanse landbouw, zegt socioloog Marco Omizzolo. Hij werkte undercover in de sector.
14:37 Op het eerste gezicht ligt in Iran eindelijk een radicale verandering in het economisch beleid en in de socio-politieke vrijheden in het verschiet. Maar er zijn redenen genoeg om daaraan te twijfelen.
Het tweetal en een Belg zouden hebben geprobeerd de door Rusland gehuurde Bajkonoer-kosmodroom binnen te dringen. Volgens De Telegraaf werkten ze aan een documentaire. Inmiddels zijn ze weer vrij.
Bomen horen onlosmakelijk bij de grachten van Amsterdam. Het Grachtenmuseum wijdt er een expositie aan.
Buitenlandse studenten dragen potentieel bij aan de kenniseconomie. Na hun studie mogen buitenlandse studenten nog een jaar blijven om werk te vinden. Twee op de drie studenten verlaten Nederland ook weer na het afstuderen.
Niet arbeid of asiel, maar de liefde of gezinshereniging is de belangrijkste reden voor buitenlanders om naar Nederland te komen. Ruim 28 procent van migranten komt voor deze reden. Nareizigers van asielzoekers tellen in deze cijfers niet mee. Welke invloed heeft gezinsmigratie gehad op de Nederlandse bevolkingsgroei?
Migratie is een veel bediscussieerd onderwerp in de politiek en tegelijkertijd een wezenlijk onderdeel van de maatschappij. Wie zijn de mensen achter de migratie? Vijf interviews met migranten.
Het lijkt een thema waar je voor of tegen kunt zijn. De politieke discussie spitst zich doorgaans toe op het afremmen van de migrantenaantallen. Toch constateren experts keer op keer dat migratie een onvermijdelijk karakter heeft.
Arbeidsmigranten verlaten hun eigen land om in een ander land te gaan werken. Vaak keren ze na verloop van tijd weer terug naar hun land van herkomst, maar soms blijven ze ook wonen in het land waar ze werken of reizen ze verder om in een ander land te werken.
De categorie asielmigranten bestaat uit asielzoekers en de zogenoemde ‘nareizigers’: familieleden die zich bij hen voegen. Zij vormden in het voorbije decennium zo'n 11 procent van het totaal aantal migranten in Nederland.
Veel politici zeggen dat ze 'grip op migratie' willen krijgen. Maar hoe? Of het nu gaat om asiel- of kennismigratie: NRC zet de feiten rond migratie op een rij en analyseert het tot nu toe gevoerde politieke beleid.
Kan Ursula von der Leyen door als Commissievoorzitter? Het Europees Parlement stemt er volgende week over. Een sleutelrol lijkt weggelegd voor de Groenen.
Na een winstwaarschuwing en meerdere tegenvallers moet Alfen het vertrouwen van beleggers zien terug te winnen. ‘We moeten explicieter communiceren’, zegt Marco Roeleveld.
13:54 De MR en Les Engagés hebben - op de Vlaamse feestdag - een regeerakkoord bereikt voor de vorming van de Waalse en Franse gemeenschapsregering.
Israëliërs demonstreren nog altijd tegen hun regering. Ze willen een deal voor de vrijlating van de gijzelaars en vervroegde verkiezingen.
In het derde deel van het romanproject van Solvej Balle, dat gaat over het telkens herbeleven van dezelfde dag, verschijnt een onverwachte lotgenoot.
Gaston Starreveld, vooral bekend als de uitreiker van prijzen van de Postcode Loterij, heeft alsnog afgerekend met de Belastingdienst over een eerder niet-betaalde belasting.
De BBC-podcast In Our Time behandelt elk interessant onderwerp grondig. En: het luistert fijn weg. Het maakt je werkelijk geïnteresseerd in alles.
Pieter van Os luisterde naar Thief at the British Museum, een podcast van de BBC over kunstroof. Telkens als je denkt dat het verhaal wel zo’n beetje rond is, komt er een nieuwe spannende ontwikkeling of ontdekking.
12:50 Het Duitse chemiebedrijf BASF voelt de gevolgen van de dalende vraag naar elektrische auto's. Het bedrijf, dat kathodematerialen voor elektrische auto's produceert, gaat toekomstige investeringen 'kri...
12:47 Apple stelt de technologie voor zijn mobiele betaalsysteem open voor concurrenten, een engagement dat de Europese Commissie voor tien jaar bindend maakt. Met die schikking ontloopt De Amerikaanse tech...
Hollywood beleeft een nieuwe ronde vakbondsonderhandelingen. De stemming is somber: door tal van dreigingen worden er minder films gemaakt. „Ik heb pieken en dalen meegemaakt, maar dit heb ik nog nooit gezien.”
Zanger Tom Jones speelde in de open lucht, bij Paleis Soestdijk. Naarmate het optreden vorderde, werd zijn stem voller en wendbaarder.
Gespletenheid is een prachtig thema voor een roman, maar om dat zo in taal om te zetten, dat is maar weinig auteurs gegeven. Edgar Cairo kreeg dat met Kopzorg voor elkaar.