گسترش روابط بین کابل و تهران به ویژه در زمینههای اقتصادی، تجاری و ترانزیتی از اولویتهای ماموریت علیرضا بیکدلی، سرپرست جدید سفارت ایران در کابل خواهد بود.
این را رسانههای ایران گزارش داده اند.
در ادامه آمده است که تلاش برای مبارزه علیه قاچاق مواد مخدر و نیز رسیدگی به مشکلات در پیوند به مهاجران افغان شامل اولویتهای او میشود.
آقای بیکدلی به روز شنبه پس از ورود به کابل با شماری از مقامات وزارت خارجه حکومت طالبان دیدار و بر گسترش همکاریها میان دو کشور همسایه تأکید کرد.
این دپلومات ایران در حالی خواهان تقویت روابط بین افغانستان و ایران شده است که آنچه رفتار تبعیض آمیز مقامات جمهوری اسلامی با پناهجویان افغان خوانده میشود، انتقادهای زیادی را برانگیخته است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، بیکدلی در کابل گفته است، مهاجرانی که به گونۀ قانونی به ایران می آیند، روی چشم شان جا دارند.
او افزوده است، از مهاجرانی که به شکل غیرقانونی وارد ایران شده اند، خواسته اند به کشور شان برگردند.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان برآورد کرده است که نزدیک چهار و نیم میلیون افغان در ایران زندگی میکنند.
مقامات ایران در میانۀ ماه سپتمبر گفتند که در دو ماه آینده نزدیک به دو میلیون افغان بی سند را اخراج خواهند کرد.
پیش از گزینش بیکدلی در این سمت، حسن کاظمی قمی، به عنوان نمایندۀ ویژه رئیس جمهور ایران برای افغانستان، سفارت ایران در کابل را رهبری میکرد.
او در بیست و پنجم ماه نومبر در دیدار با یوشیائو یونگ نماینده چین در افغانستان گفته بود که از مداخلههای به گفته اش «تفرقهافگنانه بیگانگان» در افغانستان جلوگیری شود.
نصر الله ستانکزی، استاد پیشین پوهنزی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل است. او سیاست ایران در قبال افغانستان را اینگونه ارزیابی میکند:
"با روی کار آمدن دولت جدید یا رئیس جمهور جدید در ایران، آنها به شکل طبیعی سیاست خود را تغییر داده اند.
این را تجربه نیز نشان داده است که ایرانیها هیچ استراتژی مدون در رابطه با افغانستان ندارند و معمولاً حرکات تکتیکی انجام میدهند. از سویی هم، روی کار آمدن {اداره} ترمپ پس از یک و نیم ماه نیز ایران را تشویق میکند تا با توجه به سیاست جدید خود، چهرههای جدیدی را در منطقه به ویژه در افغانستان معرفی کند."
مسعود پزشکیان در ماه جولای به عنوان رئیس جمهور جدید ایران برگزیده شد.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده در بیستم ماه جنوری سال ۲۰۲۵ سوگند یاد خواهد کرد.
ایران یکی از کشورهای محدود است که روابط خوب با حکومت طالبان دارد.
اما پس از گذشت بیش از سه سال، ایران مانند دیگر کشورهای جهان، تا هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته و بر تشکیل حکومت فراگیر در این کشور تأکید میکند.
وضعیت کنونی افغانستان موضوع مورد نشستی بود به میزبانی تهران در ماه جوزا با اشتراک نمایندگان ایران، روسیه، چین و پاکستان.
حسن کاظمی قمی در این نشست گفته بود که پیشنهاد تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان نباید از سوی مقامات فعلی بهعنوان مداخله در امور داخلی این کشور تلقی شود.