کارشناس اقتصادی مسکن با بیان اینکه توقف رشد سرمایه گذاری در بازار ساخت مسکن از سال ٩٧ آغاز و به تدریج ادامه پیدا کردهاست اما سال گذشته به اوج رسید، گفت: سرمایهگذاران حوزه وارد معاملات زمین شدهاند و در حال سرمایهگذاری در بازار زمین هستند و سرمایه خود را صرف معاملات زمین میکنند.
فردین یزدانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره علت کاهش صدور پروانههای ساختمانی و دلایل عدم رغبت سرمایهگذاران برای فعالیت در ساخت و ساز ساختمان به ویژه در تهران که این عدد در سال گذشته تنها ۴۵ هزار پروانه بود، اظهار داشت: دلیل مهم این است که به دلیل کاهش قدرت خرید ، تقاضایی برای خرید مسکن وجود ندارد. از سوی دیگر سوددهی این بازار و صنعت تابع سه متغیر است، متغیر قیمت فروش، متغیر هزینه زمین و متغیر هزینه مصالح ساختمانی و هزینه خدمات ساختمانی و مجوزها است. محاسبه این متغیرها نشان میدهد که رشد هزینه تمام شده بیشتر از رشد قیمت فروش و سود بوده است و بنابراین فعالیت در این بخش نسبت به سایر بازارهای موازی به صرفه نیست.
وی ادامه داد: از سوی دیگر به دلیل شرایط نامطلوب اقتصادی تقاضا برای دارایی مانند زمین افزایش یافته بنابراین قیمت زمین به شدت افزایش پیدا کرد. همچنین تورم در مصالح ساختمانی و مجوزهای مورد نیاز همواره صعودی بوده است اما قیمتهای نهایی به دلیل اینکه کشش تقاضا وجود ندارد نمیتواند با همین شیب افزایش هزینهها افزایش پیدا کند به ویژه در منطقهای مانند تهران.