معاون میراثفرهنگی اداره کل سمنان از وضعیت نامشخص بناهای تاریخی در منطقه یک شهرداری سمنان که دارای ۳۵۷ هکتار بافت مصوب است، خبر داد. او گفت: درحالحاضر بزرگترین مشکل میراثفرهنگی سمنان، بناهای تاریخی است که در اختیار مالکان خصوصی است، خانههایی که مالکانشان به دلیل نداشتن انتفاع از این بناها آنها را رها و تخریب میکنند. این درحالی است که میراثفرهنگی با بودجه محدود نه توان تملک دارد نه این امکان را دارد که زمین معوض در اختیار آنها قرار دهد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سالهاست خانههای تاریخی شهرهای ایران یکی پس از دیگری تخریب میشوند و جای این بناها را یا پاساژها و مراکز تجاری میگیرند یا بناهایی ناهمگون که هیچ تناسبی با معماری اصیل و بومی ندارند. مالکان بناهای خصوصی معتقدند که بهدلیل نبود سیاستها و راهکارهای تشویقی از جمله حذف مالیات و همچنین منتفع نشدن از حفظ بنای تاریخی خود، به تخریب بنا روی میآورند تا با ساخت و سازهای تجاری سود بیشتری را کسب کنند. این درحالی است که رشد تورم و همچنین سود ناشی از ساخت و سازها به تخریب بناهای تاریخی در شهرهای مختلف کشور دامن زده است.
استان سمنان نیز یکی از استانهای پهناور ایران است که مملو از آثار تاریخی است. معاون اداره میراثفرهنگی استان سمنان اما این مشکل را بیشتر مربوط به مرکز استان میداند به گفته او، این معضل کمتر در شهرهای کوچکی چون دامغان و شاهرود مشاهده میشود چراکه هم بافت تاریخی آن کوچکتر است هم تعداد بناهای تاریخی آنها کمتر است اما در سمنان این موضوع یکی از بزرگترین معضلات بهشمار میرود.