کارشناس مسائل اروپا گفت: پیمانهای دیگری مانند پیمان آکوس در کنار ناتو در حال شکلگیری یا تقویت است تا بتوانند چین و روسیه را تحت فشار قرار داده یا هزینههای آنها را افزایش بدهند.
مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا با اشاره به افتتاح پایگاه نظامی آمریکا در لهستان و تبعات آن بر مناسبات غرب با روسیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: افتتاح پایگاه نظامی ایالات متحده در لهستان اساساً یک طرح قدیمی است و قرار بود که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما این پایگاه افتتاح شود. در همان موقع اعلام شد که قرار است یک سپر موشکی و پدافندی در این پایگاه برای مقابله با موشکهای ایران تعبیه شود اما در همان زمان به صورت ضمنی بحث مقابله با روسیه هم مطرح بود. بسیاری از کشورهای اروپایی به خصوص آلمان و فرانسه در آن روزگار با طرح دفاع موشکی آمریکا در لهستان مخالف بودند اما حالا به هر ترتیب با توجه به اینکه ناتو و غرب با روسها در چالش مستقیم قرار دارند، مجدداً شاهد آن هستیم که مقامهای لهستان یکی از اهداف اصلی افتتاح این پایگاه نظامی را مقابله با روسیه اعلام کردند.
وی ادامه داد: نکته اینجاست که این طرح در آخرین روزهای دولت بایدن اجرایی شده اما باید توجه شود که این طرح و افتتاح پایگاه مذکور یک بحث حزبی به حساب نمیآید، بلکه این مسئله ریشه در راهبرد کلان امنیت ملی آمریکا دارد و با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید قرار نیست تغییری در آن ایجاد شود. این در حالیست که با آمدن او حتی ممکن است اوضاع و احوال به سمت و سوی دیگر پیش برود و باید متوجه بود که سطح تصمیمگیری فقط معطوف به کاخ سفید نیست و از سوی دیگر باید توجه شود که امکان سنجیدهتر عمل کردن ترامپ در این دوره از دولت وی کاملاً محسوس است.