بسیاری از خانوادهها از تطبیق نشدن واکسین پولیو به صورت خانه به خانه در ولایت شمالی جوزجان نگرانی دارند.
برخیها حتی از مناطق دور دست آمدهاند به شبرغان که فرزندان شان را واکسین کنند.
نور محمد از روستای چقمه چقور ولسوالی درزاب پسر دو ماههاش را برای واکسین پولیو به شهر شبرغان آورده.
روستای نور محمد از دو سال به اینسو در دست طالبان است: "آن سو که هست طالبان حضور دارند،نا امنی است. یکی دو موتر بینالملل به صورت کند و گریز به کلینیک دوا میبرند در غیر آن کارمندان صحی رفته نمیتوانند. من خودم طفل خود را به خاطر تداوی و هم برای واکسین به شفاخانه شبرغان آورده ام."
دور نخست واکسین خزانی پولیو روز دوشنبه گذشته (۵ عقرب) برای سه روز آغاز شد.
اما مقامهای جوزجان میگویند که به خاطر تهدیدهای امنیتی، واکسین خانه به خانه تنها در مرکز شبرغان، ولسوالی قرقین، خماب و خواجه دوکوه اجرا میشود و در دیگر مناطق در کلینیکهای صحی.
عبدالغفار خوشیوال رئیس صحت عامه جوزجان نگران است. او گفت: "ما این واقعه فلج شل حاد را در ولسوالی دهدادی ولایت بلخ داریم و این یک زنگ خطر به جوزجان و دیگر ولایتهای همجوار است."
داکتر محمد صادق عطایی نماینده سازمان صحی جهان در شمال افغانستان است. او میگوید که نمیتوانند تمامی اطفال جوزجان را واکسین کنند: "متاسفانه ما نمیتوانیم در ولایت جوزجان صدفیصد واکسین نماییم، اطفال زیر سن ۵ سال ما در جوزجان به ۱۷۷ هزار تن میرسد اما پلان ما به ۱۲۱ هزار طفل است. این به این معنی است که ما در بعضی موقعیتها کمپاین پولیو را در سطح کلینیکها اجرا میکنیم، پس حالت سیستم معافیتی اطفال در این ولایت پایین است احتمال میرود که واقعات پولیو در منطقه موجود باشد."
این خبر بسیاری از خانوادهها را نگران کرده.
عبدالصمد از روستای ایلیک رباط ولسوالی خانقاه یکی از این خانوادهها است: "شش ماه بیشتر شده که واکسین پولیو در مناطق ما تطبیق نشده، در این اواخر ناامنی زیاد شده و کارمندان صحی به طرف ما نمیآیند."
بر اساس آمار نمایندگی سازمان صحی جهان در شمال، امسال ۵۲ مورد بیماری فلج اطفال در سراسر افغانستان ثبت شده است.
پولیو بیماری ویروسی است از یک شخص به شخص دیگر منتقل میشود و فلج به بار میآورد.