Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Πέμπτη σε όλη την Αυστρία κατά της πιθανής επιστροφής του ακροδεξιού κόμματος FPOe στην εξουσία, αφού του ανατέθηκε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ενώ το ακροδεξιό κόμμα έχει υπάρξει στο παρελθόν αρκετές φορές μέλος της κυβέρνησης της χώρας, είναι η πρώτη φορά που ηγείται των συνομιλιών για συνασπισμό.
Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου το FPOe αναδείχθηκε πρώτο κόμμα για πρώτη φορά στην ιστορία, κερδίζοντας σχεδόν το 29% των ψήφων, αλλά αρχικά όλα τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση μαζί του.
Ωστόσο, μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των άλλων κομμάτων, το FPOe ανέλαβε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OeVP), το οποίο δήλωσε ότι είναι ανοιχτό στην ιδέα, σύμφωνα με πηγές από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, για να καλέσουν τους συντηρητικούς να μην συμμετάσχουν σε κυβέρνηση με το FPOe, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Καταπολεμήστε τον φασισμό» και «Έξω οι Ναζί».
Ορισμένοι σχημάτισαν επίσης μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την καγκελαρία, με τους διοργανωτές να υπολογίζουν το πλήθος σε 50.000 άτομα.
«Φοβάμαι για τη χώρα μας και για την Ευρώπη και στην πραγματικότητα για ολόκληρο τον κόσμο, επειδή τρελοί αυτοκράτορες έρχονται στην εξουσία, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από τον λαό», δήλωσε στο AFP η 59χρονη Ελίζαμπεθ Χέλμινγκερ.
«Ανησυχώ πραγματικά ότι θα διωχτούν από τη χώρα οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με το FPOe», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για την περικοπή του επιδόματος φροντίδας της.
«Αν αφήσουμε ορισμένα κόμματα να κυβερνούν τη χώρα μας χωρίς να τα περιορίσουμε, τα πράγματα θα είναι άσχημα για την Αυστρία», δήλωσε η Σάρα Μπενεντίκτερ, 19 ετών, προσθέτοντας ότι είναι «σημαντικό να εκφράζει κανείς δημόσια την πολιτική του άποψη«.
Παρόμοια συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στο Ίνσμπρουκ, το Σάλτσμπουργκ και το Γκρατς, όπου η συμμετοχή υπολογίζεται σε εκατοντάδες άτομα.
Στις συγκεντρώσεις κάλεσαν περισσότερες από 30 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η αντιρατσιστική ομάδα SOS Mitmensch και η μη κυβερνητική οργάνωση Volkshilfe, καθώς και η περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace.
«Φοβάμαι ότι τα πράγματα οδεύουν προς την κατεύθυνση της Ουγγαρίας, όπου δεν υπάρχει πλέον ελευθερία του Τύπου και οι ψηφοφόροι πρακτικά χειραγωγούνται», δήλωσε στο AFP ο Πίτερ Μάγιερ, 51 ετών.
«Ένας ακροδεξιός καγκελάριος θα αποτελούσε απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των γυναικών, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ζουν εδώ – ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος δέρματος ή θρησκείας. Και θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την απειλή», δήλωσε στο AFP ο Αλεξάντερ Πόλακ, εκπρόσωπος της SOS Mitmensch.
Η Αυστρία έχει ισχυρή ακροδεξιά πολιτική παρουσία από τη δεκαετία του 1980. Το 2000, το FPOe υπό τον Joerg Haider συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού, για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν έως και 250.000 άνθρωποι.
Το FPOe δεν κυβέρνησε ποτέ τη χώρα των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο, αλλά ηγείται μιας περιφερειακής κυβέρνησης στην Αυστρία και συμμετέχει σε περιφερειακές κυβερνήσεις σε τέσσερις άλλες επαρχίες.