Ο Κώστας Σημίτης, ήταν από τους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης που άφησαν ισχυρό αν και αμφιλεγόμενο αποτύπωμα στις εξελίξεις. Συνέδεσε το όνομά του με τον «εκσυγχρονισμό», και τις πολιτικές λιτότητας, ταυτόχρονα με την είσοδο της χώρας στο ευρώ. Συνέδεσε το όνομά του με την κρίση των Ιμίων αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με άλυτο το Κυπριακό.
Οι Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Πρωτόπαππας, που διετέλεσαν υπουργοί επί πρωθυπουργίας Σημίτη, αποκαλύπτουν στην Κοινωνία Ώρα MEGA, άγνωστες λεπτομέρειες από την πολιτική πορεία του Κώστα Σημίτη.
«Εννιά η ώρα το πρωί ο Κώστας Σημίτης έπαιρνε τους υπουργούς τηλέφωνο, έναν-έναν έχοντας μπροστά του το γνωστό μπλοκάκι. Μέσα σε αυτό είχε τα πάντα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Όταν μιλούσες μαζί του τα σημείωνε όλα και την επομένη σε έπαιρνε τηλέφωνο και σε ρωτούσε τι ενέργειες έχουν γίνει», περιέγραψε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
«Ήταν θεσμικός στην λειτουργία του, μία φορά τη εβδομάδα έβλεπε σταθερά τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος».
Ερωτηθείς ο κ. Σκανδαλίδης με ποιο πολιτικό πρόσωπο ο Κώστας Σημίτης είχε πολλές συγκρούσεις, απάντησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ωστόσο όπως τόνισε «ήταν μία μάχη μέσα σε συνθήκες ενότητας και σύνθεσης, η προσπάθεια σύνθεσης του Κώστα Σημίτη ήταν παροιμιώδης».
Ο Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε: «Ο εκλιπών ήταν μεγάλος πολιτικός, με τα θετικά και τα προβλήματα που έχει ένας πολιτικός».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποκάλυψε ότι η καλύτερη πολιτική στιγμή κατά παραδοχή του ίδιου του Κώστα Σημίτη ήταν το Ελσίνκι κι όχι η υιοθέτηση του ευρώ και η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (ΟΝΕ).
Σημειώνεται πως το Ελσίνκι θεωρείται καθοριστικό για το Κυπριακό. Σύμφωνα με αναλυτές κατέστησε το Κυπριακό πρόβλημα της ΕΕ, που δεν ήταν. Και αυτό χαρακτηρίζεται ως μία επιτυχία καθοριστικής σημασίας της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων Σημίτη, που υποχρέωσαν την Τουρκία να συνομιλεί με την Κύπρο, ως μέλος της ΕΕ.
Να αναφέρουμε ότι στην τηλεοπτική συζήτηση στο MEGA, ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα για το θέμα με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «και ο Βενιζέλος κι άλλα πολλά πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο μπορεί να είναι υποψήφιοι πρόεδροι».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαππας τόνισε «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προσέξει δύο πράγματα: δεν θα είναι καλό να βγει ο ΠτΔ με 151 ψήφους και δεύτερον αφού έχουμε κυβέρνηση από τον συντηρητικό χώρο, καλό θα είναι και για την λειτουργία της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος να έχει προοδευτικό στίγμα».