Добавить новость

Подборка интересных мест Москвы появилась в сервисе Russpass

Главный педиатр Подмосковья напомнила о правилах катания с горок

Пройти мастер-класс или выпить кофе можно в Доме культуры «ГЭС-2»

Благодаря офсетным контрактам в Москву поставили 32,6 млн медизделий



World News in Greek


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Rage-bait: Πώς οι influencers πλουτίζουν από τον θυμό μας

Ta Nea 

Το rage-bait, ή εξελληνισμένα «δόλωμα θυμού», αναφέρεται σε μια τακτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάποιος προσπαθεί σκόπιμα να προκαλέσει θυμό, απογοήτευση ή έντονα συναισθήματα στους χρήστες.

Συνήθως, χρησιμοποιούνται ακραίες ή προκλητικές δηλώσεις, εικόνες ή γεγονότα που ενδέχεται να πυροδοτήσουν την αντίδραση του κοινού, ενθαρρύνοντας τον θυμό ή την ακραία κριτική.

Οι influencers

«Με μισεί πολύς κόσμος».

Τα λόγια της δημιουργού περιεχομένου Γουίντα Ζέσου, η οποία πέρυσι έβγαλε 150.000 δολάρια από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι διαχωρίζει τη Γουίντα από τους άλλους influencers;

Οι άνθρωποι που σχολιάζουν και μοιράζονται τις αναρτήσεις της –πράγμα που ευνοεί την προώθησή τους- το κάνουν συχνά από θυμό, σύμφωνα με το BBC.

«Κάθε μου βίντεο έχει αποκτήσει εκατομμύρια προβολές και αυτό οφείλεται σε σχόλια μίσους», εξηγεί η 24χρονη.

@winta_zesu You know what, hell yeah #prettygirl #perfectgirl #nycgirl ♬ original sound – Frankie Bleau

Σε αυτά τα βίντεο καταγράφει τη ζωή ενός μοντέλου της Νέας Υόρκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα της οποίας είναι ότι είναι πολύ όμορφη.

Αυτό που κάποιοι στα σχόλια δεν αντιλαμβάνονται, είναι ότι η Γουίντα υποδύεται έναν χαρακτήρα.

«Δέχομαι πολλά άσχημα σχόλια, οι άνθρωποι λένε ‘δεν είσαι και τόσο όμορφη’ ή ‘ έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση’», είπε το BBC.

Πώς εργαλειοποιείται η οργή;

Η Γουίντα είναι μέρος μιας αυξανόμενης ομάδας διαδικτυακών δημιουργών που φτιάχνουν περιεχόμενο «δολώματος οργής», όπου ο στόχος είναι απλός: να φτιάχνουν βιντεάκια που κάνουν το κοινό να εξοργίζεται ενστικτωδώς, και στη συνέχεια να απολαμβάνουν τις χιλιάδες, ή ακόμη και τα εκατομμύρια, κοινοποιήσεις και likes.

Διαφέρει από το διαδικτυακό «ξαδερφάκι» του, το clickbait, όπου ένας τίτλος χρησιμοποιείται για να δελεάσει τον αναγνώστη να κάνει κλικ για να δει ένα βίντεο ή ένα άρθρο.

Όπως σημειώνει η podcaster του μάρκετινγκ Άντρεα Τζόουνς: «Το περιεχόμενο του rage-baiting έχει σχεδιαστεί για να χειραγωγεί το κοινό».

Όμως η προσκόλληση που προκαλεί το αρνητικό περιεχόμενο στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι κάτι που είναι εγγεγραμμένο μέσα μας, σύμφωνα με τον Δρ Γουίλιαμ Μπρέιντι, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αλληλοεπιδρά με τις νέες τεχνολογίες.

«Στο παρελθόν μας, αυτό είναι το είδος του περιεχομένου στο οποίο έπρεπε πραγματικά να δώσουμε προσοχή», εξηγεί, «οπότε έχουμε αυτές τις προκαταλήψεις ενσωματωμένες στη μάθηση και την προσοχή μας».

@iamlexymogul Make breakfast with me .. xoxo #LexyMogul #FoodContent ♬ original sound – Rae

Η αύξηση του περιεχομένου που προκαλεί το δόλωμα της οργής συνέπεσε με τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που πληρώνουν περισσότερο τους δημιουργούς για το περιεχόμενό τους.

«Αν δούμε ένα post με μια γάτα λέμε ‘α, τι γλυκό’ και προχωράμε. Αλλά αν δούμε ένα βίντεο με κάποιον να κάνει κάτι άσεμνο, μπορεί να γράψουμε στα σχόλια ‘αυτό είναι απαίσιο’, και αυτού του είδους το σχόλιο θεωρείται από τον αλγόριθμο ως εμπλοκή υψηλότερης ποιότητας», εξηγεί η podcaster του μάρκετινγκ Άντρεα Τζόοουνς.

«Όσο περισσότερο περιεχόμενο δημιουργεί ένας χρήστης, τόσο περισσότερη εμπλοκή έχει και τόσο περισσότερο πληρώνεται».

«Και έτσι, ορισμένοι δημιουργοί θα κάνουν τα πάντα για να έχουν περισσότερες προβολές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι προβολές αυτές θα βασίζονται στον θυμό και το μίσος», λέει με μια νότα ανησυχίας.

Εν τέλει οι πλατφόρμες επωφελούνται από τη διατήρηση των χρηστών ενεργών, ανεξάρτητα από το αν η αλληλεπίδραση είναι θετική ή αρνητική.

Το rage-baiting στην πολιτική

Το περιεχόμενο που προκαλεί οργή έχει πολλές μορφές, από εξωφρενικές συνταγές φαγητού μέχρι προσβολές σε αγαπημένους celebrities.

Αλλά σε μια χρονιά παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων, όπως με τις εκλογές των ΗΠΑ, το rage-bait έχει εξαπλωθεί και στην πολιτική.

Όπως παρατηρεί ο Μπρέιντι: «Υπήρξε μια έξαρση κατά την προετοιμασία των εκλογών, επειδή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κινητοποιηθεί μία πολιτική ομάδα να ψηφίσει ή ακόμα και να αναλάβει δράση».

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αμερικανικές εκλογές ήταν ελαφρές σε θέματα πολιτικής και αντ’ αυτού επικεντρώθηκαν στην οργή, προσθέτοντας: «ήταν υπερ-εστιασμένες στο ‘ο Τραμπ είναι φρικτός για αυτόν τον λόγο’ ή ‘η Χάρις είναι φρικτή για εκείνον τον λόγο’».

Μια έρευνα της ανταποκρίτριας του BBC για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπίστωσε ότι ορισμένοι χρήστες στο X πληρώνονταν «χιλιάδες δολάρια» από την πλατφόρμα για να μοιράζονται περιεχόμενο που περιλάμβανε παραπληροφόρηση, εικόνες που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη και αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας.

Το πρόβλημα της αδρανοποίησης

Ορισμένοι μελετητές των τάσεων ανησυχούν ότι το υπερβολικά αρνητικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει στο να «αποσυνδεθεί» ο μέσος άνθρωπος.

«Μπορεί να είναι εξαντλητικό να έχεις συνεχώς τόσο έντονα συναισθήματα», λέει ο Άριελ Χέιζελ, επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Αυτό τους απενεργοποιεί από το ειδησεογραφικό περιβάλλον και βλέπουμε αυξημένες ποσότητες ενεργής αποφυγής ειδήσεων σε όλο τον κόσμο».

Η οργή και η παραπληροφόρηση

Άλλοι ανησυχούν για την κανονικοποίηση του θυμού εκτός σύνδεσης και τις διαβρωτικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο περιεχόμενο που βλέπουν.

«Οι αλγόριθμοι ενισχύουν την οργή, κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό», λέει ο κοινωνικός ψυχολόγος Γούιλιαμ Μπρέιντι.

Ο ίδιος προσθέτει: «Αυτό που γνωρίζουμε από ορισμένες πλατφόρμες όπως το Χ είναι ότι το πολιτικά ακραίο περιεχόμενο παράγεται στην πραγματικότητα από ένα πολύ μικρό κλάσμα της βάσης των χρηστών, αλλά οι αλγόριθμοι μπορούν να το ενισχύσουν σαν να ήταν η πλειοψηφία».

Εν τέλει βλέπουμε πως το rage-baiting είναι βαθιά συνδεδεμένο με την παραπληροφόρηση.

Το rage-baiting χρησιμοποιεί προκλητικά ή ακραία μηνύματα για να προκαλέσει το θυμό, ενώ η παραπληροφόρηση διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να ενισχύσει αυτόν τον θυμό.

Μαζί, ενδυναμώνουν την πόλωση, παραπλανούν το κοινό και δυσχεραίνουν την ουσιαστική συζήτηση και την κριτική σκέψη, οδηγώντας σε κοινωνική και πολιτική αβεβαιότητα.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

После ДТП с туристическим автобусом в Карелии госпитализировали трех человек

Балахнин ответил, какие позиции нужно усилить «Ростову»

Юные футболисты из Котовска завоевали бронзу на Международном турнире

Как можно найти раненого бойца СВО в госпитале – куда обратиться, контакты

Музыкальные новости

Продажа песен. Песни на продажу. Продажа текстов песен.

Новогодний флешмоб прошел в столичном главке Росгвардии

МТС: в 2024 году число нежелательных звонков в России выросло на 48%

Сергей Собянин назвал самые популярные натурные площадки кинопарка «Москино»

Новости России

Шольц назвал глубоко неприличными сообщения о своей возможной поездке в Москву

Шольц прокомментировал информацию о его возможной поездке в Москву

Коростелёв считает, что Большунов мог бы составить конкуренцию Клебо на «Тур де Ски»

Продажа песен. Песни на продажу. Продажа текстов песен.

Экология в России и мире

Интересные факты о кактусах

Пользователи Сети заподозрили Зепюр Брутян в беременности: видео

Селлеры России снижают цены на Apple-технику благодаря параллельному импорту

Кабинет Артиста в Яндекс. Кабинет Артиста в Яндекс Музыке.

Спорт в России и мире

"Уехала в США, родила от друга принца Уильяма и принца Гарри". Как сложилась судьба Марии Шараповой

Красноярская теннисистка Мирра Андреева выиграла турнир WTA в парном разряде

Кудерметова проиграла Соболенко в финале турнира WTA в Брисбене

Мирра Андреева и Диана Шнайдер завоевали трофей WTA в австралийском Брисбене

Moscow.media

На пожаре в пятиэтажке надышались дымом две женщины

Как долго должен длиться половой акт после 30?

Радио Менеджер. Ротация песен на Радио.

Каждая сигарета сокращает жизнь на 20 минут, выяснили учёные из Лондона











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Коростелёв считает, что Большунов мог бы составить конкуренцию Клебо на «Тур де Ски»

Победители реалити–шоу «Дом» Алексей и Рената Пичкалевы на фоне своего выигрыша, 2003 год, Московская область

Похож на ОРВИ, но куда опаснее: что такое метапневмовирус и какие у него симптомы

Восемь белгородцев ехали в попавшем в ДТП в Карелии автобусе