Στην εξειδίκευση των μέτρων για τις τραπεζικές προμήθειες προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε λεπτομέρειες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς επίσης για τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ στα κατασχεμένα ακίνητα των τραπεζών και servicers ή για τις μειώσεις των χρεώσεων και όλα τα άλλα νέα μέτρα διευκόλυνσης καταθετών και δανειοληπτών, τα οποίες ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
Το μέτρο θα στοιχίσει 35 εκατ. ευρώ στις τράπεζες ετησίως. Τα μέτρο θα τεθεί σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα αλλά θα τεθούν σε ισχύ μετά τα μέσα Ιανουαρίου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων διευκρινίστηκε ότι οι προμήθειες θα συνεχίσουν να υφίστανται στις συναλλαγές που θα γίνονται στον γκισέ εντός των τραπεζών.
Όπως διευκρινίστηκε οι συναλλαγές εντός των τραπεζών έχουν μεγαλύτερο κόστος καθώς συμπεριλαμβάνεται το κόστος του υπάλληλου και θα επιβάρυνε τις τράπεζες.
Ορίζεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.
Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό 100 εκατ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων. Στόχος είναι η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και αυτή η ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια σε όλους τους πολίτες.
Το κόστος των μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις για τις χρεώσεις θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, θα ισχύσουν για ένα μήνα μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, δηλαδή μέσα Ιανουαρίου πρακτικά.
«Σήμερα θα ανακοινώσουμε τις 10 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις τράπεζες αλλά και 2 άλλες πρωτοβουλίες για χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στους συνταξιούχους και επίδομα επικινδυνότητας για στελέχη ενόπλων δυνάμεων», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης κατά την έναρξη της εξειδίκευσης των μέτρων.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα μέτρα για τις τράπεζες που έχει λάβει η κυβέρνηση. Εξήγησε ότι επεκτάθηκε η χρήση του IRIS, μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS, βελτιώσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό με έμφαση στους ευάλωτους και με νομοθετική πρωτοβουλία στηρίξαμε τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
«Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε αποκρατικοποίηση των τραπεζών και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ. Την ολοκληρώσαμε το 2024 για να στείλουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας. Το ιδιωτικό χρέος ακολουθεί καθοδική πορεία από το 2020, αλλά είναι και χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Το κόστος των μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ.
Στα 100 ευρώ θα ανέλθει το επίδομα επικινδυνότητας για τους ενστόλους και η καταβολή του θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2025, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
Το μέτρο αφορά σε πάνω από 213.000 ενστόλους στα σώματα ασφαλείας, στις ένοπλες δυνάμεις και στην πυροσβεστική ενώ το συνολικό κόστος του μέτρου θα ανέλθει στα 184 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αφορά 153.240 ένστολους και στελέχη των ΕΔ. Αναλυτικά αφορά 79677 στρατιωτικούς, 52.954 αστυνομικούς, 8161 λιμενικούς και 12448 στελέχη της Πυροσβεστικής.
Τον Ιανουάριο θα δουν αυξήσεις με τα νυχτερινά, τον Απρίλιο θα δουν αύξηση ανάλογα με τον κατώτατο μισθό και τον Ιούλιο θα δουν αύξηση από το επίδομα επικινδυνότητας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου το επίδομα στους ενστόλους και η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για χαμηλοσυνταξιούχους κλείνει για το 2025 τις παροχές καθώς το κράτος έτσι πιάνει το ταβάνι των παροχών με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.