Τη δέσμευσή τους να στηρίξουν μια ειρηνική υπό τους Σύρους πολιτική μετάβαση, που θα εκπροσωπεί όλα τα τμήματα του συριακού λαού, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών κρατών, τη στιγμή που η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή στην Συρία λίγες ημέρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι Άραβες ΥΠΕΞ συναντήθηκαν το Σάββατο (14/12) στην Ιορδανία, μαζί με διεθνείς απεσταλμένους, για να συζητήσουν το μέλλον της Συρίας.
Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης είναι να διερευνηθούν τρόποι για να στηριχθεί η χώρα κατά τη μεταβατική φάση μετά την πτώση του Άσαντ, ενώ σύμφωνα με πηγές από την Ιορδανία, στη σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Αίγυπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ.
Οι απεσταλμένοι των αραβικών κρατών συναντήθηκαν στην Άκαμπα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Γκέιρ Πέντερσεν.
Όπως ανέφεραν οι Άραβες υπουργοί σε κοινή τους δήλωση, θα παράσχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της «κρίσιμης φάσης», σεβόμενοι τη βούληση και τις επιλογές του συριακού λαού, ενώ απηύθυναν σαφή μηνύματα – προειδοποιήσεις με συγκεκριμένους αποδέκτες.
Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εθνική ή θρησκευτική διάκριση, ζητώντας «δικαιοσύνη και ισότητα για όλους τους πολίτες».
Όπως τόνισαν, οι κρατικοί θεσμοί στη Συρία θα πρέπει να διατηρηθούν, προκειμένου να αποτραπεί η «ολίσθηση της χώρας στο χάος». Ζήτησαν επίσης να ενισχυθούν οι «προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς αποτελεί απειλή για τη Συρία και για την ασφάλεια της περιοχής και του πλανήτη».
Παράλληλα, οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, με την κοινή τους δήλωση, καταδικάζουν την εισβολή του Ισραήλ στη νεκρή ζώνη, απαιτώντας από το Τελ Αβίβ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το συριακό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανατροπή Άσαντ, το Ισραήλ κατέλαβε την ουδέτερη ζώνη ανάμεσα σε αυτό και την Συρία, στην κορυφή των Υψιπέδων του Γκολάν, μέρος των οποίων κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.