Οι αλλαγές που ετοιμάζονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ θα περιγραφούν πρώτα στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου το απόγευμα, ενώ αύριο, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα τεθούν επί τάπητος ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου, η εκλογή των σημαντικών θέσεων γραμματέα και διευθυντή ΚΟ, καθώς και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Η «κλειδωμένη» θέση είναι αυτή του γραμματέα, που όλα δείχνουν πως πάει στον Διονύση Καλαματιανό, ενώ ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος αξιοποίησης τόσο του αντιπάλου του στην εσωκομματική κούρσα, του Παύλου Πολάκη, όσο και αυτή του μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΚΟ, Νίκου Παππά, γιατί θα δείχνει ποιες ισορροπίες ενότητας θέλει να κρατήσει η νέα ηγεσία.
Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή στη Βουλή, δύο διφορούμενες δηλώσεις έρχονται να υπενθυμίσουν ότι υπάρχουν πιθανότητες να συνεχίσουν ακόμα λιγότεροι: η πρώτη ήταν του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος άφησε περιθώριο (OPEN) να «τα πουν πιο μετά» για τον ΣΥΡΙΖΑ, και η δεύτερη ήταν της Ράνιας Θρασκιά, η οποία φάνηκε λιγότερο σταθερή στην απόφασή της να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψή της στην περιφέρειά της λόγω του μετρό. «Να δούμε τι έγινε με ψύχραιμη ματιά όλοι μας» ανέφερε («Παραπολιτικά»). «Βοηθήθηκα πάρα πολύ απ’ όλα αυτά που συζήτησα με τους συντρόφους μου στη Θεσσαλονίκη. Τους άκουσα και με άκουσαν, και θα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της διαμόρφωσης της στάσης μου από εδώ και πέρα».
Εγραψα χθες πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν ο πρώτος βουλευτής Επικρατείας που διατήρησε την έδρα του όταν άλλαξε κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν ήταν, μου θύμισαν, καθώς αυτός ήταν ο Σπύρος Λυκούδης, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ το 2012 διατηρώντας τη θέση του. Στην περίπτωση Θεοχαρόπουλου, εκείνος είχε διαγραφεί από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όταν διαφώνησε στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη, πάντως, κανένας δεν στέρησε από το κόμμα που αποχαιρέτησε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως συνέβη με τους τώρα αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οταν ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ίδρυσε τις ΗΠΑ δεν επεδίωξε τρίτη θητεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τρίτη θητεία, όπως δήλωσε. Ε, θα υποστεί τις συνέπειες στις επόμενες εκλογές»: η φράση αυτή του Παναγιώτη Δουδωνή προξένησε το σχετικό σχόλιο από τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για «υποδείξεις στο κυβερνών κόμμα» και «έμμεση παρέμβαση». Τρίτη θητεία, πάντως, έχει κάνει και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που όμως, όπως είπε ο Δουδωνής, «ήταν ο Ανδρέας και ιδρυτής του κόμματός του». ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τα παλιά – και είμαστε μόνο στην αρχή.