Ο έβδομος γύρος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για τον Πολιτικό Διάλογο και τη Θετική Ατζέντα ξεκινά σήμερα στην Αθήνα, σε μια φάση που οι δύο χώρες αναζητούν κοινό τόπο για τα επόμενα βήματα της διμερούς προσέγγισης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι έφθασε στην Αθήνα για διαδοχικές συναντήσεις με τους έλληνες ομολόγους του Κώστα Φραγκογιάννη, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη Θετική Ατζέντα, και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για τον Πολιτικό Διάλογο. Σήμερα το πρωί με τον Κώστα Φραγκογιάννη θα γίνει μια ενδελεχής επισκόπηση όλων των τομέων ελληνοτουρκικής συνεργασίας που άπτονται της Θετικής Ατζέντας.
Νέα πεδία στα οποία η ελληνική πλευρά εκδηλώνει ενδιαφέρον για διεύρυνση των συνεργασιών με τη γείτονα χώρα – και τα οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος – είναι αυτά της οικονομίας, των μεταφορών, της επιστήμης, της καινοτομίας και του αθλητισμού. Φραγκογιάννης και Μποζάι συζητούν σήμερα με το βλέμμα στραμμένο προς το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Αγκυρα (που αναμένεται να κλειδώσει μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου) ενώ με το πέρας της συνάντησής τους οι δύο ΥΦΥΠΕΞ θα κηρύξουν την έναρξη του διαδικτυακού διαγωνισμού – ο οποίος προετοιμαζόταν όλους τους προηγούμενους μήνες –, του Hackathon, στον οποίον θα καλέσουν έλληνες και τούρκους νέους επιστήμονες και στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων να δηλώσουν συμμετοχή.
Αύριο η σκυτάλη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών θα περάσει στα χέρια της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, για την επόμενη φάση του Πολιτικού Διαλόγου.
Στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Μποζάι θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, θέματα διμερή, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ζητήματα μετανάστευσης και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ορίζοντας και σε αυτό το τραπέζι διαλόγου θα είναι η συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αγκυρα, ενώ όλες τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες θα επισκιάζουν το Κυπριακό και οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα και Λονδίνο, εξάλλου, αναμένουν ανά πάσα στιγμή την ανακοίνωση από πλευράς Γκουτέρες της ημερομηνίας διεξαγωγής της άτυπης πενταμερούς με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Παράλληλα, όσο στην Ελλάδα θα βρίσκεται εν εξελίξει ο έβδομος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα βρίσκονται σε Βρυξέλλες (3-4/12) και Μάλτα (4-5/2) για την υπουργική σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και την υπουργική σύνοδο ΟΑΣΕ, αντίστοιχα, όπου δεν αποκλείεται να κλειδώσει επί τόπου, στο περιθώριο των συνόδων, το δεύτερο ραντεβού για το οποίο είχαν ήδη προϊδεάσει από τη μεταξύ τους συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Σε αυτό το δεύτερο τετ α τετ οι δύο ΥΠΕΞ είχαν μεταθέσει προς συζήτηση δύο ζητήματα κομβικά: αφενός τη διερεύνηση κοινού πλαισίου προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση το ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο ΑΣΣ στην Αγκυρα και, βεβαίως, την απαραίτητη προπαρασκευαστική συζήτηση επί της ατζέντας του ΑΣΣ με την οποία είναι παγίως επιφορτισμένοι.
Τον στόχο του νέου γύρου επαφών – εν μέσω πίεσης που ασκείται και στις δύο πλευρές από το εσωτερικό όσον αφορά το γεγονός ότι επιμένουν στον διάλογο – έθεσε ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις, γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιζητεί τα «ήρεμα νερά» και παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες συμφωνούν ότι διαφωνούν.
Οπως τόνισε, ακόμα και αν δεν μπορεί να συζητηθεί σε μεγαλύτερο βάθος «η μία μεγάλη διαφορά», είναι σημαντικό Αθήνα και Αγκυρα να μη βρίσκονται «σε καθεστώς διαρκούς έντασης και προκλήσεων».