Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές πετρελαίου δείχνουν αδιάφορες απέναντι στους κινδύνους που ανακύπτουν από την ένταση στη Μέση Ανατολή, ορισμένες δυσοίωνες προβλέψεις υποστηρίζουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 200 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με εκτενή ανάλυση του ot.gr, το Ισραήλ ενδέχεται να επιτεθεί σε ιρανικά διυλιστήρια ως αντίδραση στην επίθεση της Τρίτης το βράδυ, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Τελ Αβίβ και άλλους στόχους σε όλη τη χώρα, κλιμακώνοντας δραματικά τη σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αφυπνίσει όσους είναι αισιόδοξοι στις πετρελαϊκές αγορές, σημειώνουν αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.
Τα διεθνή συμβόλαια του αργού Brent με λήξη τον Δεκέμβριο παρουσίασαν άνοδο άνω του 2,1%, φτάνοντας τα 75,50 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ανήλθαν στα 71,75 δολάρια με αύξηση 2,3%.
Παρά ταύτα, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης η πετρελαϊκή αγορά κινούνταν πτωτικά, παρά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, γεγονότα που αν και σηματοδοτούσαν κλιμάκωση δεν επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου.
Το Ιράν, ως μέλος του OPEC, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά. Υπολογίζεται ότι έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να απειληθεί αν οι πετρελαϊκές του υποδομές γίνουν στόχος του Ισραήλ, με τη χώρα να συμβάλλει περίπου στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής.
Μιλώντας στο CNBC και στην εκπομπή «Street Signs Europe» την Πέμπτη, ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB, ανέφερε ότι η αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά.
«Εάν τεθούν εκτός λειτουργίας οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν, μειώνοντας τις εξαγωγές κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, το επόμενο ερώτημα θα είναι τι θα συμβεί στα Στενά του Ορμούζ. Αυτό θα προσθέσει σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου στο πετρέλαιο» υπογράμμισε ο Schieldrop. Οταν ρωτήθηκε πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε ένα τέτοιο σενάριο, απάντησε: «Αν αφαιρεθούν οι ιρανικές εγκαταστάσεις, είναι εύκολο να δούμε τις τιμές να ξεπερνούν τα 200 δολάρια».
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πετρελαϊκή αγορά είναι το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, είχε δηλώσει ο Αντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, στο CNBC πριν από την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30 δολάρια το βαρέλι αν αυτό συμβεί. «Εάν τα γεγονότα εξελιχθούν γρήγορα, οποιαδήποτε σημαντική διακοπή στον εφοδιασμό πετρελαίου από το Ιράν ή μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι» σημείωσε ο Josh Young, CIO της Bison Interests.
Το στενό αυτό, μεταξύ Ομάν και Ιράν, είναι ένα κρίσιμο πέρασμα από το οποίο διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου καθημερινά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Είναι ένας στρατηγικός θαλάσσιος δρόμος που συνδέει τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις βασικές αγορές παγκοσμίως.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 4% από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή.
«Ολα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η σύγκρουση. Είναι προφανές ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει μετά την πρόσφατη ιρανική επίθεση, και αυτό πιθανόν να συμβεί εντός πέντε ημερών, πριν από την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου», εκτίμησε ο Schieldrop της SEB.
Οι ενεργειακοί αναλυτές προειδοποιούν για την επικρατούσα αδιαφορία στην αγορά, ακόμη και όταν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν να κορυφωθούν. «Πιστεύω ότι η αγορά πετρελαίου είναι εξαιρετικά εφησυχασμένη αυτή τη στιγμή» ανέφερε η Amrita Sen, ιδρύτρια και διευθύντρια ερευνών της Energy Aspects, μιλώντας στο CNBC.
Σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιτεθεί στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν, η Sen πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα είναι σαφείς στα διπλωματικά τους μηνύματα προς το Ισραήλ. «Αυτό είναι σίγουρα κάτι που συζητούν όλοι. Οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε εκλογές στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες, οπότε το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο: μη χτυπήσετε τις ενεργειακές υποδομές. Ομοίως, μη στοχεύσετε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις» κατέληξε.