Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μπιλ Γκέιτς με τον Σιμωνίδη τον Κείο; Ο ηγέτης της Microsoft έχει υιοθετήσει μια μέθοδο ενίσχυσης της μνήμης, εμπνευσμένη από τον αρχαίο έλληνα ποιητή! Είναι η αρχαία ελληνική τεχνική του «παλατιού της μνήμης». Γνωστή και ως «μέθοδος loci», βασίζεται στη χρήση φανταστικών εικόνων και τοποθεσιών για να συνδέει κανείς συγκεκριμένες πληροφορίες με μέρη σε ένα νοητό κτήριο. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να θυμάται εύκολα μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
Ο Σιμωνίδης χρησιμοποίησε τη μνημονική αυτή τεχνική όταν, έπειτα από μια καταστροφή σε έναν ναό, κατάφερε να θυμηθεί τη θέση των παρευρισκομένων και να αναγνωρίσει τα θύματα. Αυτή η ιστορία θεωρείται η αρχή της τεχνικής «loci», όπου η μνήμη ενισχύεται με τη χρήση οπτικών συνδέσμων και τοποθεσιών.
Ο Γκέιτς, επηρεασμένος από το βιβλίο «Moonwalking with Einstein» του Joshua Foer, εξασκεί αυτήν την τεχνική για να ενδυναμώσει την ικανότητά του να απομνημονεύει δεδομένα, ειδικά σε θέματα που τον ενδιαφέρουν. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη φανταστική απεικόνιση ενός σπιτιού με πολλά δωμάτια, όπου κάθε δωμάτιο περιέχει αντικείμενα ή πληροφορίες που θέλει να θυμηθεί. Αυτές οι πληροφορίες συνδέονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως «σκόρδο στην είσοδο» ή «τυρί στην πόρτα», ώστε να είναι εύκολο να ανακληθούν στη μνήμη.
Η μέθοδος αυτή δεν είναι μόνο χρήσιμη για απλή απομνημόνευση, αλλά και για την οργάνωση πληροφοριών. Επιτρέπει τη δομημένη σκέψη και τη συστηματική αποθήκευση δεδομένων στη μνήμη, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να βοηθήσει στη μακροχρόνια αποθήκευση γνώσεων. Παρά το γεγονός ότι η τεχνική μπορεί να φαίνεται δύσκολη αρχικά, ο Γκέιτς τονίζει ότι με την κατάλληλη εξάσκηση και αφοσίωση, οποιοσδήποτε μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη του.
Ο Joshua Foer, συγγραφέας του «Moonwalking with Einstein», αρχικά αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα της τεχνικής, αλλά αποφάσισε να τη δοκιμάσει. Υστερα από έναν χρόνο εντατικής εξάσκησης, όχι μόνο συμμετείχε στο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Μνήμης, αλλά και κέρδισε, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ απομνημόνευσης τράπουλας. Ο Γκέιτς ενθαρρύνει τη χρήση αυτών των στρατηγικών για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Ο Σιμωνίδης ο Κείος (556-468 π.Χ.) ήταν ένας από τους σημαντικότερους λυρικούς ποιητές της αρχαίας Ελλάδας, καταγόμενος από την Κέα. Εγινε γνωστός και για την επιδεξιότητά του στα επινίκια ποιήματα καθώς και για τα επιτάφια επιγράμματα. Το πιο γνωστό παράδειγμα, αυτό που έγραψε για τους Σπαρτιάτες που έπεσαν στη μάχη των Θερμοπυλών: «Ω ξειν’, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Για τους πεσόντες της μάχης του Μαραθώνα έγραψε: «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν».