Ο κοινός εορτασμός του Πάσχα ορθοδόξων και καθολικών, ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ στο παρελθόν, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σε επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιεραρχία του Πατριαρχείου εκφράζεται ομόφωνα η ευχή να καθιερωθεί κοινός εορτασμός, με αφετηρία την άνοιξη του 2025. Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Πάσχα, στις 20 Απριλίου, συμπίπτει ημερολογιακά για τις δύο Εκκλησίες. «Ἐν τῷ πνεύµατι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁµοθυµαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασµός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόµενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης, νά µή ἀποτελέσῃ µίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύµπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡµεροµηνίας διά τόν ἑορτασµόν του κατ᾽ ἔτος, συµφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡµᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πάντως οι κοινότητες των καθολικών στην Ελλάδα, γιορτάζουν το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζί με τους ορθοδόξους.
Η ιδιαίτερη βαρύτητα την οποία έχει αποφασίσει να δώσει στο συγκεκριμένο θέμα το Πατριαρχείο διεφάνη και από την τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Κατά την καταληκτήρια ομιλία του στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε στους Ιεράρχες ότι στα τέλη Μαΐου του 2025 θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Βιθυνίας ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία είχε συνέλθει το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της σημερινής Τουρκίας, ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο κατά τη βυζαντινή εποχή, είχε ασχοληθεί και με το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα ενώ οι αποφάσεις της θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ενότητα των Εκκλησιών, καθώς εκεί διαμορφώθηκε το Σύμβολο της Πίστεως, το γνωστό «Πιστεύω» που αναγνωρίζεται από τους ορθοδόξους, τους καθολικούς και ορισμένους προτεστάντες.
Η πρόσφατη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν αφιερωμένη στην επικείμενη επετειακή εκδήλωση για την Α’ Οικουμενική Σύνοδο καθώς και στον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Χριστιανοσύνης.
Οπως έχει γίνει γνωστό, στον επετειακό εορτασμό που θα λάβει χώρα τον Μάιο στη Νίκαια θα παραστεί αυτοπροσώπως και ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία του να καθιερωθεί κοινός εορτασμός του Πάσχα. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει «να ανοίξει ξανά το Συμβούλιο της Νίκαιας» ενώ με αφορμή το κοινό Πάσχα του 2025 είχε αναφέρει: «Τι υπέροχο θα ήταν αν αυτή ήταν η συγκεκριμένη αρχή μιας μόνιμης κοινής γιορτής του Πάσχα!».
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Avvenire» είχε αναφερθεί στην επέτειο των 1.700 ετών ως «ευκαιρία για τις χριστιανικές Εκκλησίες να προβληματιστούν για το ταξίδι τους στην ιστορία, σχετικά με τα λάθη του παρελθόντος, καθώς και του παρόντος, και να ακολουθηθεί μια πιο αποφασιστική οικουμενική πορεία». Ο κοινός εορτασμός του Πάσχα δεν αποτελεί ένα αποκλειστικά θεολογικό ζήτημα. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή πολλών χωρών του πλανήτη, με πρώτο τον τουριστικό κλάδο.