Έχει την ανεπίσημη ονομασία «Αιώνια Πόλη» και είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Φυσικά και αναφερόμαστε στη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας και τη μοναδική πόλη στον κόσμο που φιλοξενεί ένα ολόκληρο κράτος, το Βατικανό.
Τα αξιοθέατα στην πόλη της Ρώμης είναι αμέτρητα, ωστόσο ένα από αυτά βρίσκεται πάνω από όλα: η Φοντάνα ντι Τρέβι. Το εντυπωσιακό συντριβάνι του 18ου αιώνα προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, που θέλουν τόσο να θαυμάσουν το μνημείο, όσο και να πετάξουν ένα κέρμα αλλά και να βγάλουν τις απαραίτητες ινσταγκραμικές φωτογραφίες.
Όμως, ο υπερτουρισμός έχει αρχίζει να προβληματίζει τις Αρχές της πόλης, που ψάχνει έναν τρόπο αντιμετώπισής του. Όπως έγινε γνωστό, ο δήμος της Ρώμης, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει είσοδο στη Φοντάνα ντι Τρέβι, αλλά και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών σε αυτή.
«Υπάρχουν σκέψεις για είσοδο στους ξένους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν το μνημείο. Επίσης, θα ήμουν υπέρ της ιδέας της εξέτασης ενός νέου τύπου πρόσβασης, περιορισμένου χρόνου και με σταθερό αριθμό, με σύστημα κρατήσεων» δήλωσε ο υπεύθυνος τουρισμού στο δημαρχείο της Ρώμης Αλεσσάντρο Ονοράτο και συμπλήρωσε: «Ο στόχος μας δεν είναι να βγάλουμε λεφτά από αυτό, αλλά να ελέγξουμε τον κόσμο».
Όπως είπαμε, πέρα από τους χιλιάδες τουρίστες που πάνε για να θαυμάσουν το μνημείο υπάρχουν κι αυτοί που το επισκέπτονται απλά για να πετάξουν ένα κέρμα στο συντριβάνι.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη στραμμένη προς το μνημείο και πετούν ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό. Το τελετουργικό έγινε διάσημο από την ταινία του 1954 «Πιστεύουμε στον Έρωτα» και υποτίθεται ότι εγγυάται την επιστροφή του επισκέπτη στην Αιώνια Πόλη.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στον πάτο της Φοντάνα ντι Τρέβι περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2001 και μετά, τα χρήματα που καταλήγουν στο σιντριβάνι δίνονται στην καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas της Ρώμης.
Η ομάδα χρησιμοποιεί τα χρήματα για να βοηθήσει τους φτωχούς και άπορους της πόλης. Χρηματοδοτεί συσσίτια, καταφύγια αστέγων, δωρεάν σούπερ μάρκετ και άλλα έργα. Βοηθά επίσης τη συντήρηση ενός συγκροτήματος στα περίχωρα της Ρώμης που στεγάζει γηροκομείο, καντίνα και οδοντίατρο για τους κατοίκους της πόλης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.