Добавить новость

В Подмосковье почтили память жертв террористических актов

Пассажиропоток на Октябрьской железной дороге в январе-августе увеличился на 16,3%

SHOT: полиция проверит хоккеиста после опасного дрифта у стадиона «Спартак»

Более 5 тыс. случаев заболевания COVID-19 выявлено в столице за неделю



World News in Greek


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Ψαξ’ το κι ασ’ το

Ta Nea 

Τη δεκαετία του 1990, η πληροφορική ήταν πεδίον δόξης λαμπρό για ανήσυχα μυαλά, ευφυείς επιστήμονες, ιδιοφυείς φοιτητές, οραματιστές μαρκετίστες. Ολους αυτούς που έγιναν οι εφευρέτες των καιρών μας διότι, επί της ουσίας, «ανακάλυψαν» μια νέα εποχή. Εμείς οι υπόλοιποι, οι αδαείς, τους λέγαμε γενικώς «κομπιουτεράδες» και προσπαθούσαμε να αφομοιώσουμε όχι απλώς καινούργιους όρους αλλά μια νέα λογική κατανόησής τους. Και να προσαρμόσουμε τις καινούργιες, «μεγάλες» εισόδους στην καθημερινότητά μας, στα «μικρά» ζητούμενά μας. Για παράδειγμα, στο πρώτο λάπτοπ που αγόρασα προς το τέλος εκείνης της δεκαετίας, κυρίως έπαιζα πασιέντζες.

Τότε, λοιπόν, δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που δεν είχαν κλείσει ακόμη τα 25 χρόνια τους, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, πειραματίζονταν στις μηχανές αναζήτησης του Ιντερνετ που ακόμη μπουσούλαγε. Κατάφεραν να φτιάξουν ένα καλύτερο σύστημα – ας μην μπω τώρα σε λεπτομέρειες που δεν καταλαβαίνω – και σαν σήμερα, το 1998, ίδρυσαν την εταιρεία που θα το στήριζε. Και το όνομα αυτής Google. Από την παράφραση της λέξης googol που σημαίνει το 10 στη δεκάτη – όρος που εισήγαγε ο μαθηματικός Εντουαρντ Κάσνερ. Η επιλογή του ονόματος παρέπεμπε στην οργάνωση που ήθελαν να κάνουν στο τεράστιο πλήθος πληροφοριών που διακινούνται στο Διαδίκτυο.

Και κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας η Google. Και την άλλαξε. Σιγά – σιγά αλλά θεμελιακά. Γιατί θεμελιώδης είναι η πρόσβαση στη γνώση. Αυτή που ο Πέιτζ και ο Μπριν μάς την εξασφάλισαν με το πάτημα ενός κουμπιού. Και έκαναν τις εγκυκλοπαίδειες, τους χάρτες, τα λεξικά και ένα σωρό σχετικές υπηρεσίες μουσειακά είδη.

Μόλις προχθές, πηγαίνοντας με κάποιον φίλο και με τη βοήθεια του Google map σε έναν άγνωστό μας προορισμό, αναλογιζόμασταν πόσους θα είχαμε ρωτήσει, πόσες φορές θα είχαμε λοξοδρομήσει και πόσους κύκλους θα είχαμε κάνει αν δεν υπήρχε αυτό το μαραφέτι που μας οδήγησε ταμάμ στο σημείο. Και, για να το πάω παρακάτω, ας σκεφτούμε πόση ώρα κερδίζουμε γκουγκλάροντας για μία πληροφορία αντί να κατεβάζουμε και να ξεφυλλίζουμε βιβλία, να ψάχνουμε, να αναζητούμε πηγές τις οποίες δεν ήμασταν ποτέ σίγουροι ότι, τελικά, θα βρούμε. Ολη αυτή η υπερπροσφορά μάλιστα μας ανοίγει την όρεξη για πληροφορίες εντελώς άχρηστες. Ας το παραδεχθούμε, όλες και όλοι μας έχουμε γκουγκλάρει για να βρούμε την ηλικία μίας δημοσιότητας. Παλιότερα έμεναν με την απορία για το πόσων ετών είναι η Βουγιουκλάκη και έτσι καλλιεργούνταν οι μύθοι. Ε, δεν πειράζει, το Διαδίκτυο κατασκευάζει καινούργιους. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα.

Γνώση και πληροφορία

Το θέμα με την πανεύκολη πρόσβαση στη γνώση που μας προσφέρει η Google, είναι ότι έτσι «έπεσε» η αντικειμενική αξία της. Ακριβώς όπως συμβαίνει στο εμπόριο. Η μεγάλη προσφορά μειώνει την τιμή. Και στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αιτία να εκπέσει η γνώση σε πληροφορία. Τεράστια η διαφορά. Η πληροφορία είναι μια κατακερματισμένη, μια μη εμπεδωμένη, μία «γρήγορης κατανάλωσης» γνώση που δεν αφήνει περιθώριο για να την εμπεδώσεις ούτε σου επιτρέπει να έχεις ολική θέαση στο αντικείμενό σου. Για να το πω παραστατικά, η γνώση είναι να μπεις και να περιδιαβείς σε ένα σπίτι. Η πληροφορία είναι να κοιτάξεις το εσωτερικό του σπιτιού από ένα παράθυρο χωρίς καν να γνωρίζεις αν αυτό που βλέπεις είναι τμήμα του σαλονιού ή του υπνοδωματίου.

Εν τω μεταξύ, στη βιασύνη να γκουγκλάρουμε, στην προπέτεια να κάνουμε δημόσια επίδειξη γνώσεων, συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα. Θυμάμαι ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, κάποιος ανέφερε τον στίχο «Οταν διάβασα την ιστορία σου, το βράδυ είχα πυρετό». Τον έγραψε ο κύπριος ποιητής Κώστας Μόντης για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον 19χρονο αγωνιστή της ΕΟΚΑ που το 1957 καταδικάστηκε από τους Αγγλους σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Ο ξερόλας της παρέας που έπρεπε οπωσδήποτε να πει κάτι, γκούγκλαρε στα βιαστικά και κάτω από το τραπέζι (έτσι γίνεται συνήθως) τον στίχο. Φαίνεται ότι το όνομα «Παλληκαρίδης» βγήκε πρώτο. Οπότε και αποφάνθηκε με σιγουριά: «Ναι, βέβαια, αυτό το έχει γράψει ο Παλληκαρίδης». Μπίνγκο!

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Созвучно задачам в России. Эксперты оценили Послание Токаева

Выставка «Писатель-библиотекарь» пройдет в библиотеке № 145 в Братеево

«К счастью, живы»: актриса Эвелина Бледанс пострадала от урагана в Москве

Президент призвал устранить препятствия в торговле России и Сербии

Музыкальные новости

Сергей Иванов рассказал о намерении утроить грузооборот с востоком страны

"Яндекс Аренда": россияне могут дешевле всего снять квартиру в Красноярске

Встроенный шкаф на заказ от производителя в Санкт-Петербурге

Путин после Монголии прибыл во Владивосток для участия в ВЭФ

Новости России

Летевший из Индии в Великобританию самолет экстренно сел в «Шереметьево»

В Химках на МЦД-3 загорелась электричка

Папин сразится с чемпионом Франции по кикбоксингу на первом турнире лиги AMC SUF

"Интерфакс": летевший из Индии в Британию Boeing экстренно сел в Шереметьево

Экология в России и мире

Музыкальный Лейбл.

Ольга Романив как понять, что мужчина вами манипулируют

Пластический хирург Мадина Байрамукова: с помощью каких бьюти-средств можно подтянуть грудь

Грибная охота: токсиколог Кутушов рассказал, как избежать отравления и собирать только безопасные грибы

Спорт в России и мире

Серена Уильямс ответила, планирует ли возвращаться в WTA-тур

Шнайдер в двух сетах проиграла Пегуле в матче четвёртого круга US Open

Медведев о матче с Синнером: «Постараюсь больше думать об «Уимблдоне», чем об Australian Open»

Зверев вышел в четвертьфинал Открытого чемпионата США, где сыграет с Фритцем

Moscow.media

Туманная ночь августа

Кондуки

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный

"Руки порезаны до костей": в Таиланде нашли тело туриста из Свердловской области











Топ новостей на этот час

Rss.plus






В Подмосковье значительно сократилась младенческая смертность

"СВЯТОЙ ЛЕНИН" уведомляет: ВСЕ ПРОДУКТЫ ИЗ ВОЗДУХА НЕ УТОПИЯ, а обязательно для цивилизаций. Важные данные для России и всего мира.

В Химках на МЦД-3 загорелась электричка

Форум и содержание: на ВЭФ обсудили новые проекты и прислушались к таксистам