Ενα «απαγορευτικό» και άλλες δύο εντολές έχουν φύγει από το πρωθυπουργικό γραφείο προς την κυβερνητική ομάδα στον δρόμο για το πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου, ενόσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τουλάχιστον 13 υπουργοί και υφυπουργοί θα βρίσκονται ως το απόγευμα σήμερα στη Θεσσαλονίκη για προπαρασκευαστικές επαφές. Αναμένονται συγκεκριμένα τέσσερις κύκλοι συζητήσεων (οι δύο με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και οι υπόλοιποι με τους επιστημονικούς και τους αυτοδιοικητικούς), μία πρωινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους γαλάζιους βουλευτές Θεσσαλονίκης και τοπικά στελέχη για την αναγκαία κομματική συνεννόηση (και για… ασκήσεις συσπείρωσης) και η εκδήλωση παρουσίασης της «εθνικής στρατηγικής» για την περιφερειακή ανάπτυξη και της δημόσιας πλατφόρμας erga.gov.gr. Ενόψει της ΔΕΘ το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει ήδη από τα κυβερνητικά στελέχη να μην παρασύρονται σε παροχολογία, αντίθετα να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επικείμενες εξαγγελίες μέχρι το κυβερνητικό καλάθι να ανοίξει επίσημα το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει αγωνία για ένα από τα πιο κεντρικά αφηγήματα της κυβερνητικής παράταξης, στο οποίο δεν θέλουν θολά σημεία: εκείνο περί «δημοσιονομικής σταθερότητας», το οποίο ο Μητσοτάκης θέλει άλλωστε να παρουσιάζει και ως διαχωριστική γραμμή από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Πέραν αυτού του «απαγορευτικού» η κυβερνητική έδρα έχει μεταφέρει διπλή εντολή σε υπουργούς και υφυπουργούς: να κάνουν πιο αποτελεσματική «δουλειά πεδίου» σχετικά με όσα απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινή ζωή και να μην εξοκείλουν από τους άξονες και τα χρονοδιαγράμματα του γαλάζιου προγράμματος. «Γι’ αυτό θα κριθούμε το 2027» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα για να γίνει η Ελλάδα «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Το σχετικό σύνθημα για νέα αφετηρία «δουλειάς» με ορίζοντα τριετίας προσπαθεί να δώσει ξανά και προσωπικά ο Μητσοτάκης. Ο ίδιος επέστρεψε χθες στις «θετικές» αυτοψίες με την επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στο Κορωπί, από όπου 30 νέα λεωφορεία άρχισαν δρομολόγια σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Και αύριο καλεί τους υπουργούς για την πρώτη συνεδρίαση της σεζόν στο Μαξίμου. Μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιδιωχθούν ακριβώς τα ίδια (πολιτικά) «μηνύματα»: ότι δίνεται έμφαση στην καθημερινότητα, αφού αυτή παραμένει εκείνη που πιέζει την κυβερνητική εικόνα με σταθερά κυρίαρχο το πρόβλημα της ακρίβειας (στα σουπερμάρκετ, στη στέγη κ.λπ.), και ότι ο στόχος της δεύτερης τετραετίας είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τον «καθαρό διάδρομο» που προσδοκούσε ότι θα άνοιγε άνετα μετά τις ευρωεκλογές. Δεν το κατάφερε με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης σε συνδυασμό με τις ανοιχτές δοκιμασίες και τα άλυτα θέματα της καθημερινότητας και άρα το Μαξίμου έχει ανάγκη από «ενέσεις» που θα μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός ανέδειξε χθες και αναμένεται να το επαναλάβει από τη Θεσσαλονίκη τη «δεδομένη βούληση» της κυβέρνησης να επενδύσει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενόσω η ακρίβεια, το στεγαστικό και η δημόσια υγεία βρίσκονταν όλο το καλοκαίρι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνουν θέματα της πρώτης γραμμής το φθινόπωρο.
Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιμένουν ότι επίκεινται ανακοινώσεις με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια και με «κοινωνικό πρόσημο». Στο πλαίσιο αυτό ένας από τους κεντρικούς άξονες των πρωθυπουργικών εξαγγελιών θα αφορά μικρές ή μεγαλύτερες ανατροπές στα επιδόματα: διορθώσεις στην περίμετρο των δικαιούχων και στις προϋποθέσεις, αυξήσεις ποσών (όπως αναμένεται για το επίδομα τέκνων), δραστικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής τους (όπως αναμένεται για το επίδομα ανεργίας).